Select Page

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen i u ŽZH

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježen i u ŽZH

Međunarodni dan osoba s invaliditetom prigodnim je programom u srijedu obilježen i u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Program je započeo svetom misom u crkvi Uznesenja bl. Djevice Marije na Širokom Brijegu koju je predslavio fra Zvonimir Pavičić.

Obilježavanje je nastavljeno u svadbenom salonu La Viva prigodnim druženjem članova udruge i njihovih obitelj te prijatelja. Članovima udruge podijeljeni su paketići povodom nadolazeće svetkovine sv. Nikole.

Programu obilježavanja nazočio je i Tomislav Pejić, ministar rada i socijalne skrbi ŽZH koji je pohvalio nastojanja Udruge osoba s invaliditetom ŽZH za ostvarivanjem što boljeg položaja osoba s invaliditetom u društvu.

Svi skupa ne moramo samo danas razmišljati o problemima osoba s invaliditetom. Izuzetno mi je drago što cijela Vlada ima suradnju s Udrugom osoba s invaliditetom. Ovo je prilika da vidimo što u idućem razdoblju možemo uraditi po ovom pitanju, kazao je ministar Pejić.

Zora Mikulić, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom istaknula je kako je poboljšan položaj osoba s invaliditetom.

2012. profunkcionirao je fond za zapošljavanje osoba s invaliditetom, ne onako kako je u drugim državama. Moglo bi biti i bolje, ali je dobro da se osobe s invaliditetom mogu ojačati u ekonomskom smislu, dodala je Mikulić podsjećajući kako je 2017. pokrenuto pravo na vježbu kroz športsko-rekreativnu sekciju.

Problem danas je zapošljavanje osoba s invaliditetom. Fond za profesionalnu rehabilitaciju dva puta godišnje raspisuje natječaj za raspodjelu sredstava.

Poslodavci nisu susretljivi. Radija plaćaju naknadu, nego da zaposle osobu s invaliditetom. Jedan broj osoba ide na posao i prima plaću, drugi ne idu na posao, prima neki minimalac, a ostatak poslodavac utroši na prilagođavanje prostora, naglasila je Mikulić.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading