Select Page

ZAVIČAJNA ABECEDA: Naši učenici oslikali i opisali svoj zavičaj

ZAVIČAJNA ABECEDA: Naši učenici oslikali i opisali svoj zavičaj

Naši školarci odrađuju svoje zadatke u novoj školskoj godini u kojoj stječu nove spoznaje kroz nastavne predmete uz pomoć svojih vrijednih učitelja i nastavnika.

Pored redovitog, ili bolje reći obveznog dijela nastavnog Plana i programa, učenici imaju prigodu razvijati svoju kreativnost kroz izvannastavne sadržaje. Ovo je prigoda da se prisjetimo jednog takvog koji je provela OŠ Franice Dall’era Vir pred kraj prošle školske godine, a u koji su se uključile i ostale škole s područja naše općine. Uz pokroviteljstvo Općine Posušje tijekom travnja i svibnja spomenuta je osnovna škola provela Natječaj pod nazivom Zavičajna abeceda. Na Natječaju su sudjelovali učenici osnovnih škola od 1. do 9. razreda s područja Posušja, što predstavlja izuzetno lijep primjer suradnje među školama. Nagrađenim razredima ovih su dana uručena priznanja i nagrade.

Učenici su imali zadatak opisati i oslikati 30 pojmova od kojih svaki počinje različitim slovom abecede, upotrijebivši pri tom svih 30 slova. Natjecali su se po razredima, čisti ili kombinirani odjeli, nastojeći pri tom predstaviti svoj zavičaj. Cilj Natječaja bio je spajanje likovnog i literarnog izražavanja kod djece, izražavanje kreativnosti s jedne strane, ali i ljubavi prema svom zavičaju s druge strane. Radovi su bili podijeljeni u dvije kategorije. U kategoriji od 1.do 5.razreda prvo mjesto pripalo je OŠ Vranić, PŠ Gradac, drugo mjesto osvojila je OŠ Ivana Mažuranića, dok je treća nagrada pripala OŠ Franice Dall’era, PŠ Dubrave. Među nagrađenim radovima u kategoriji od 6.do 9.razreda prva dva mjesta osvojili su učenici OŠ Franice Dall’era, dok je treća nagrada pripala učenicima OŠ Ivana Mažuranića.

Među primjerima nalazimo riječi poput ambara, aronije, ćaće, zobnice, pluga, Ćemera, Žukovice, Vučipolja, rašćike, ljutike, ali i izraza nu. Opisujući svoj zavičaj kroz Zavičajnu abecedu učenici su zavirili i u našu tradiciju, jela, alatke kojima su se služili naši djedovi i bake. Zasigurno su im od velike pomoći bile dosadašnje manifestacije u povodu Dana kruha, kojima ćemo u predstojećem dijelu mjeseca listopada svjedočiti i ove godine.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading