Select Page

Medved: I pripadnicima HVO-a bit će priznat status hrvatskih branitelja

Medved: I pripadnicima HVO-a bit će priznat status hrvatskih branitelja

Ministar hrvatskih branitelja RH Tomo Medved najavio je u razgovoru za Hinu kako će Prijedlog novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji biti u prosincu upućen u javnu raspravu te je istaknuo kako će sva bitna statusna i materijalna prava hrvatskih branitelja biti objedinjena u jednom zakonu.

Što je s najavljenim Prijedlogom novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji?

Nakon javne rasprave u prosincu, a vidjet ćemo hoće li se moći završiti do kraja godine, ili poslije Nove godine zakon bismo mogli pustiti u proceduru. Trenutno se rade usklađivanja s raznim ministarstvima, koja su se, između ostalog, bavila pravima hrvatskih braniteljima, a gdje je dolazilo do preklapanja. Tijekom studenog će se obaviti proces usklađivanja s ministarstvima, a potom će se pokrenuti javna rasprava. Nakon javne rasprave Zakon ide u redovnu proceduru. Sada se usklađuju stavovi s npr. Ministarstvom socijalne politike, mladih i demografije, preko kojih su braniteljima isplaćivane opskrbnine, zatim usklađivanja s ministarstvom graditeljstva i APN-om radi rješavanja stambenog zbrinjavanja branitelja, s Ministarstvom prosvjete i sporta oko udžbenika za djecu hrvatskih branitelja i slično.

Na temelju kojih pokazatelja je Ministarstvo napravilo taj prijedlog?

Kada sam preuzeo dužnost ministra hrvatskih branitelja napravili smo detaljnu analizu, a ta analiza Ministarstva pokazala je da je niz braniteljskih prava disperziran po raznim ministarstvima i njihovim resorima. Potpuno je i neprihvatljiv i vremenski rok za stjecanje statusa branitelja ili HRVI po osnovi bolesti, jer opće je poznato i dokazano da se bolest, kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, može pojaviti i dugi niz godina nakon rata. Preveliki je broj neriješenih problema stambenog zbrinjavanja, pa je tako oko 13 tisuća zahtjeva za stambeno zbrinjavanje. Primijećen je veliki pobol i smrtnost hrvatskih branitelja, a godišnje umire oko 2500 hrvatskih branitelja te su bolnice prepune tih ljudi. Sve nas je to navelo na kvalitetnu analizu te da donesemo odgovarajuće rješenje. Ukinut će se rok za ostvarivanje statusa branitelja ili HRVI-a, jer su bolnice pune ljudi bez odgovarajućeg statusa. Napominjem kako je na tekstu zakona radilo formiranih 11 stručnih timova koje sam imenovao, a radili smo devet mjeseci svakodnevno.

Što je s braniteljima koji nemaju status Hrvatskog ratnog vojnog invalida?

Ni u jednom dosadašnjem zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji nisu bili prepoznati hrvatski branitelji koji nemaju status Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). Oko 73 tisuće korisnika je mirovina iz Domovinskog rata, među kojima su i obitelji poginulih, nestalih i HRVI. Međutim, preko 400 tisuća hrvatskih branitelja nisi bili prepoznati u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. Oni su sada tu i prepoznati su bilo kroz mjere zapošljavanja ili samozapošljavanja. Naglašavam kako će se uvesti kaznene odredbe za poslodavce koji ne poštuju prioritet za zapošljavanje hrvatskih branitelja ili djece poginulih hrvatskih branitelja. Posebno će se vrednovati borbeni sektor, status dragovoljca i vrijeme provedeno u Domovinskom ratu i to će biti osnovni parametri pri izračunu mirovina i drugih prava. Izračuni mirovina bit će u korist hrvatskih branitelja i nikakav oblik smanjivanja mirovina i drugih prava ne dolazi u obzir.

Hoće li braniteljima rasti mirovine i druga primanja?

Što se tiče ostalih prava, poput npr. invalidnina, nakon usklađenja s ostalim resornim ministarstvima, u javnoj raspravi svatko će moći iznijeti svoj stav. Ne bi bilo korektno govoriti o iznosima ili konačnim rješenjima prije usklađivanja s ministarstvima i javne rasprave, Što se tiče isplata opskrbnina, koje je do sada bilo u nadležnosti ministarstva socijalne politike, mladih i demografije, te isplate ponovno se vraćaju u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja. Podsjećam i na projekt preventivnih medicinskih pregleda hrvatskih branitelja i do kraja ove godine taj projekt će se provoditi u Vukovarsko srijemskoj županiji. Očekujemo više od 1000 branitelja pozvanih na preglede. Oni za koje se na temelju preventivnog pregleda ustanovi da su visoko rizični proslijedit će se na druge pretrage.

Status hrvatskog branitelja bit će priznat i za pripadnike HVO-a?

Prema prijedlogu novog zakona i pripadnicima HVO-a bio bi priznat status hrvatskog branitelja i to će tim ljudima sigurno puno značiti. Podsjećam i kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio da je važno pripadnicima HVO-a priznati status hrvatskog branitelja. Dio njihovog statusa rješavat će se u Republici Hrvatskoj, a dio ćemo dopunom prijedloga sporazuma s BiH, koji već postoji. Riješiti ćemo statuse sustavno, a ne parcijalno prema određenim ciljanim skupinama.

Koliki će biti proračun Ministarstva hrvatskih branitelja?

Koliki bi bio proračun Ministarstva hrvatskih branitelja ne bih licitirao, već taj iznos ovisi o konačnom sadržaju Zakona, a taj konačni sadržaj bit će poznat nakon javne rasprave. Sačekajmo da Zakon prođe svu proceduru i tada ćemo moći reći koliki je iznos proračuna, točnije utjecaj na javne financije.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading