Select Page

Merkel ostaje kancelarka, ali mnogi joj zamjeraju zbog popuštanja: Samouništenje!

Merkel ostaje kancelarka, ali mnogi joj zamjeraju zbog popuštanja: Samouništenje!

U prvim reakcijama na postignut koalicijski ugovor njemački komentatori njemačku kancelarku Angelu Merkel opisuju kao veliku političku gubitnicu koalicijskih pregovora između njezinih konzervativaca i socijaldemokrata smatrajući da je platila visoku cijenu ostanka na kancelarskoj dužnosti.

„Samouništenje. Njemačka kancelarka je zadržala jedino kancelarsku dužnost. Ali je njezina stanka (Kršćansko-demokratska unija CDU) izgubila političku moć“, zaključuje komentator tiražnog Bilda u prvoj reakciji na predstavljanje koalicijskog sporazuma i upozorava kako se radi o posljednjem mandatu Angele Merkel. Unutarstranačka kritika se najviše odnosi na gubitak važnog ministarstva financija koje će ubuduće biti u rukama Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). „Nitko ne razumije zašto smo se odrekli ovog ministarstva“, rekao je za javni servis SWR, Wolfgang Bosbach, jedan od istaknutijih CDU-ovih političara. Merkel je i na konferenciji za tisak prilikom predstavljanja koalicijskog sporazuma u srijedu morala braniti gubitak važnog ministarstva financija koje je dosad vodio Wolfgang Schaeuble i koje je postalo simbolom politike štednje za koju se unutar Europske unije zalagala Njemačka.

„Pregovori oko ministarstava su bili teški ali ponovno je u našim rukama ministarstvo gospodarstva“, objasnila je Merkel. Njemačka kancelarka je tijekom pregovora, koji su započeli prije deset dana, govorila da se radi o procesu „odricanja“.

Ustupci SPD-u kako bi uopće došlo do formiranja vlade

Analitičari procjenjuju da su Merkel i njezin CDU bili prisiljeni na ustupke socijaldemokratima koji su kroz mukotrpan unutarstranački proces na kraju ipak pristali na ulazak u koalicijske pregovore.

Odlučujuća je činjenica da u slijedećim danima članstvo SPD-a glasovanjem odlučuje o pristanku na ulazak u koaliciju s demokršćanima. Procjenjuje se da su zato bili potrebni mnogi ustupci socijaldemokratskim zahtjevima kako bi se SPD-ovu bazu privoljelo na zeleno svjetlo. Ishod ovog glasovanja je i dalje neizvjestan jer je na izvanrednom kongresu SPD-baza sa samo 56 posto odobrila ulazak u koalicijske pregovore s otvorenom opcijom da te pregovore odbaci ako ne bude zadovoljna postignutim. Predsjednik SPD-a Martin Schulz je prilikom predstavljanja ugovora zato govorio o „vidljivom socijaldemokratskom tonu“ kojim je ugovor obojen. Kritičari smatraju da je Merkel i važnu europsku politiku, davanjem oba važna resora, ministarstva vanjskih poslova i financija u socijaldemokratske ruke, izgubila kontrolu i u ovom važnom segmentu.

Očekuje se da će Martin Schulz, koji je svoju političku karijeru gotovo u potpunosti proveo na dužnostima u Europskoj uniji, na kraju i kao predsjednik Europskog parlamenta, kao ministar vanjskih poslova nove vlade zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom preuzeti proces reformiranja Europske unije koje potiče francuski predsjednik. Kritika na račun Merkel dolazi i iz važnog gospodarskog krila CDU-a koje oštro kritizira koalicijski sporazum opisujući ga kao „katastrofalni dokument“. „Ovaj koalicijski ugovor ne odiše duhom budućnosti. Unutar CDU-a će još o njemu biti mnogo rasprava“, stoji u priopćenju CDU-ovog gospodarskog krila.
CSU se profilira protiv AfD-a

Slavlje na račun CDU-a, kako komentiraju mediji, odjekuje i iz redova CSU-a koje je dobilo važan resor unutarnjih poslova koji je tradicionalno posljednjih godina u rukama CDU-a.

Predsjednik CSU-a i premijer Bavarske Horst Seehofer, poznat kao najžešći kritičar liberalne migrantske politike Angele Merkel, preuzet će ovo važno ministarstvo i nadležnost za osjetljivo pitanje migranata po kojem CSU među strankama desno od centra, unutar Njemačke, zauzima, kako primjećuje Hufftington Post za Njemačku, najradikalnije pozicije. Ova pozicija bi CSU-u, kojeg na jesen očekuju lokalni izbori u Bavarskoj, pomogla da se profitira kao stranka koja skrbi za unutarnji red i strogu migrantsku politiku te tako vrati birače koji su na parlamentarnim izborima u rujnu masovno prelazili desno populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD).

I SPD na prekretnici

No i SPD očekuju burna vremena. Prema posljednjim informacijama Martin Schulz je poziciju predsjednika stranke u večernjim satima predao u ruke predsjednice socijaldemokratskog zastupničkog kluba Andrei Nahles nakon što je samo prije nekoliko mjeseci izabran na to mjesto. Smatra se da i ova odluka ima veze s glasovanjam SPD-ove baze o koalicijskom sporazumu i kao neke vrta ustupka dijelovima stranke koji smatraju da Schulz stranku nije trebao voditi ka novom izdanju velike koalicije.

vecernji.ba

OGLASI

Loading