Select Page

Messi po osmi put osvojio Zlatnu loptu!

Messi po osmi put osvojio Zlatnu loptu!

Argentinski čarobnjak Lionel Messi po osmi je put osvajač Zlatne lopte za najboljeg nogometaša svijeta u protekloj sezoni. Luka Modrić završio je kao 10., Joško Gvardiol kao 25., a u utrci za najboljeg vratara svijeta, Dominik Livaković na kraju je sedmi.

LIONEL MESSI osvojio je Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u sezoni 2022./23. koju dodjeljuje France Football. Iza Messija ostali su Erling Haaland i Kylian Mbappe. U izboru je sudjelovao po jedan novinar iz svake od 100 najbolje rangiranih zemalja po FIFA-inoj ljestvici. Glasali su tako da su odabrali pet igrača kojima su davali od jednog do pet bodova.

Messijevu sezonu obilježilo je osvajanje Svjetskog prvenstva s Argentinom. Kao kapetan podigao je trofej u Kataru te je proglašen najboljim igračem turnira s učinkom od sedam pogodaka i tri asistencije. S Paris Saint-Germainom osvojio je francusko prvenstvo, a u 41 klupskom nastupu u svim natjecanjima imao je 21 gol i 20 asistencija. Nakon toga je u ljetnom prijelaznom roku potpisao za Inter Miami.

Osma zlatna lopta za Messija

Messiju je ovo osma Zlatna lopta u karijeri, čime je podebljao svoj rekord – idući najbolji je Cristiano Ronaldo s pet osvojenih nagrada. Messi je dosad Zlatne lopte osvajao 2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019. i 2021. godine.

Dodajmo da su u izboru za Zlatnu loptu bila i dva hrvatska nogometaša. Luka Modrić završio je 10. od 30 nominiranih igrača, dok je Joško Gvardiol na 25. mjestu. Dominik Livaković bio je sedmi od 10 nominiranih vratara u izboru za nagradu Lav Jašin.

Ostale nagrade:

Zlatna lopta (žene): Aitana Bonmati (Barcelona, Španjolska)
Gerd Muller trofej (nagrada za najboljeg napadača): Erling Haaland (Manchester City, Norveška)
Ženska ekipa godine: Barcelona
Muška ekipa godine: Manchester City
Lav Jašin trofej (nagrada za najboljeg golmana): Emiliano Martinez (Aston Villa, Argentina)
Kopa trofej (nagrada za najboljeg mladog igrača): Jude Bellingham (Borussia Dortmund*, Engleska)

OGLASI

Loading