Select Page

Migranti ulaze u privatne posjede, građani traže zaštitu

Migranti ulaze u privatne posjede, građani traže zaštitu

Izvješća MUP-a HNŽ-a otkrivaju kako su u Mostaru već počeli problemi koje uzrokuju migranti. Naime, policija je službeno zabilježila dva slučaja u kojima je morala intervenirati, piše Večernji list BiH. Oba su se dogodila na magistralnoj prometnici M-17. U jednom je došlo do prometne nesreće u kojoj je sudjelovao Alen Količića automobilom marke Ford i pješak Ibrahim Khan iz Pakistana. Kako doznaje Večernji list, Količić je automobilom okrznuo Khana koji se s još dvojicom migranata naguravao pored prometnice. Vozač je izašao iz automobila kako bi provjerio što se točno dogodilo, ali su trojica migranata nasrnula prema njemu.

Vlasnik automobila pobjegao

– Vlasnik automobila se prepao nakon što su tri migranta postala drska ili nasilna prema njemu i pobjegao je. U automobilu su ostali ključevi, policija je nedugo zatim došla i obavila očevid – rekli su naši sugovornici. Drugi slučaj se dogodio isto 19. svibnja, ali pet minuta poslije ponoći. Policija je uz prometnicu primijetila tri nepoznate osobe, a kasnijom kontrolom je utvrđeno kako se radi o Adamu Kadrwrzmu (1999.) iz Libije, Yousefu Arifu (1985.) iz Pakistana i Hakibu Benuriju (1985.) iz Pakistana. Isti su vraćeni do kampa, ali stražar im nije dopustio ulazak u IPC Salakovac, poštujući vrijeme ulaska do 22 sata. Ovo je dokaz kako se pravila ne poštuju, kako državna razina vlasti, koja je migrante iz Sarajeva poslala u Hercegovinu, uopće o njima ne vodi brigu, a dodatno zabrinjava informacija kako se ne zna gdje se nalazi 70 osoba koje su došle u Salakovac. – Prema posljednjim informacijama, odgovorni ne znaju gdje je 70 migranata. Novi konstantno pristižu, tako da je teško uopće utvrditi koliki je broj ljudi primljen ovdje i koliko ih točno nedostaje – ističu naši sugovornici.

Peticija građana

Ovoga tjedna na adresu MUP-a HNŽ-a upućena je i peticija stanovnika naselja Bijelo Polje kod Mostara koji su više nego zabrinuti zbog događanja oko migranata. – Nepoznate osobe se kreću oko naših kuća, ulaze na posjede. Ne osjećamo se sigurno, djecu ne puštamo izvan domova i više ne smiju ići sami u školu. Tražimo od institucija da ograniče kretanje migranata pozivajući se na članak 118. Zakona o azilantima – navodi se u dopisu stanovnika Bijelog Polja MUP-u HNŽ-a. Inače, u ovome naselju žive i Bošnjaci i Hrvati i peticiju su potpisali jer smatraju kako je sigurnosno stanje iznimno narušeno dolaskom migranata. S tim se slaže i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić. – Ja kao gradonačelnik nikad nisam dobio dokument o migrantima u Mostaru, postavlja se pitanje kako se donose odluke. I onda idu teške riječi, Mektić kaže da je državni udar, a on je napravio državni udar jer, ako čitate Ustav FBiH, tu piše da je sigurnosna situacija na području svake županije isključivo županijska nadležnost – poručio je Bešlić gostujući na televiziji N1.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading