Select Page

Milanović iznenada napustio obljetnicu Bljeska zbog natpisa ‘Za dom spremni’

Milanović iznenada napustio obljetnicu Bljeska zbog natpisa ‘Za dom spremni’

Danas se navršava 25 godina od vojne akcije kojom je oslobođena zapadna Slavonija.

Predsjednik Republike, Zoran Milanović, iznenada je napustio obilježavanje akcije Bljesak u Okučanima zbog napisa na majicama nekih okupljenih. Naime, nekoliko okupljenih nosili su majice sa oznakom HOS-a i napisom “Za dom spremni”, piše Večernji list.

– Ovo se na žalost moralo dogoditi jer je netko htio da se dogodi, ja u tome neću sudjelovati. Dok god uvjeti budu ovakvi, ja u tome sudjelovati neću – rekao je Milanović.

Inače, na svečanost je stigao cijeli državni vrh – predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. A prema najavama, premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković prihvatili su prijedlog predsjednika Milanovića te su zajednički trebali položiti vijenac u spomen na poginule tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Danas se navršava 25. godina od početka vojno-redarstvena akcije „Bljesak” koja je započela u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine i u kojoj su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije za samo 36 sati oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije.

Isto tako, zauzet je vrlo važan strateški pravac autocesta Zagreb-Lipovac, čime je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. Nažalost, unatoč dobroj koordinaciji svih snaga u VRA „Bljesak” stradao je 51 pripadnik vojske i policije, a njih 162 je ranjeno. Akcija Bljesak prethodila je operaciji Oluja, koja je uslijedila tri mjeseca kasnije, čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Ove godine u nešto skromnijem obliku zbog mjera na snazi protiv širenja epidemije u Okučanima će biti obilježena ova četvrtstoljetna obljetnica odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak ispred pomenika “Kristalne kocke vedrine”.

U 9 sati svečanost obilježavanja započela je himnom u izvedbi Najboljih hrvatskih tamburaša. Potom je uslijedilo čitanje imena 51 poginulog branitelja u VRO Bljesak, a pročitat će ih Krešimir Šimić. sin jednog od poginulih. Nakon preleta MIG-ova 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započet će svečanost polaganja vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja.

Vrisak.info

OGLASI

Loading