Select Page

Milanović najavio značajniji iznos za mostarsko Sveučilište

Milanović najavio značajniji iznos za mostarsko Sveučilište

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, je hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji boravi u službenoj posjeti BiH, pozvao da u Europi jače digne glas kako bi podsjetio da u BiH žive i Hrvati.

Milanović je pak kazao kako se samo trudi pomoći koliko može da ograničena sredstva dostupna iz hrvatskog proračuna budu dodijeljena tamo gdje je najpotrebnije. “Ne ovisi sudbina BiH odnosno bosanskohercegovačkih Hrvata i ono što će hrvatska vlada ulagati i pomagati toliko puno o osobi predsjednika hrvatske vlade, nego o institucijama koje gradimo i koje osiguravaju da se novac hrvatskih građana, koji ga također nemaju dovoljno za svoje potrebe… ne troši i ne rasipa uzalud”, kazao je Milanović tijekom posjete sarajevskom naselju Stup u kojem se na poticaj Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD) gradi studentski dom. Dom koji može primiti 300 studenata je većim dijelom uređen i u funkciji, a u njegovu izgradnju i opremanje ukupno je do sada uloženo 4,5 milijuna eura.

Pomoć će biti nastavljena

Hrvatska je od 2012. do danas u nekoliko navrata za njegovu izgradnju i opremanje donirala ukupno 4,1 milijun kuna, a u tijeku je još jedan javni natječaj za projekt vrijedan 750 tisuća kuna. Predsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva (HKDD) don Anto Jelić, koji je vodio cijeli projekt, izrazio je zahvalnost Milanoviću na osiguranoj pomoći. “Vi ste hrvatski premijer koji je shvatio stratešku važnost opstanka Hrvata u BiH”, kazao je don Anto podsjećajući pritom na jednu raniju Milanovićevu izjavu u kojoj je naznačio kako će pomoć iz hrvatskog proračuna ići na strateške projekte, “a ne na kupnju opanaka i narodnih nošnji”. Milanović je rekao kako se napomene o “opancima i narodnoj nošnji ne sjeća”, no dopustio je kako je to nekada mogao intuitivno kazati “jer smo svi mi, ne tako davno, izašli iz opanaka pa i ja odnosno moji preci”. “To je povijest našeg naroda i svih naroda na ovom području”, kazao je Milanović.

Kazao je kako je u slučaju Sarajeva važno da novi studentski dom bude otvoren za sve studente, bez obzira na to tko su i otkuda dolaze. Najavio je kako će pomoć biti nastavljena “na institucionalan način i po relativno strogim pravilima” i ne na temelju “osobne volje premijera ili gradonačelnika” To se odnosi i na mostarsko sveučilište koje će u 2015. od vlade RH, kako je najavio Milanović, po prvi puta dobiti značajniji iznos kao sastavni dio redovita financiranja. Hrvatski premijer je nakon Sarajeva otputovao u Vareš, a tijekom dana predviđen je i posjet Kreševu te Žepču i Vitezu kao i sastanci s predstavnicima lokalnih vlasti, priopćeno je iz Milanovićeva Ureda.

Bljesak.info

OGLASI

Loading