Select Page

Milorad Dodik: Nudili su mi da se dogovaram na štetu Hrvata s Bošnjacima

Milorad Dodik: Nudili su mi da se dogovaram na štetu Hrvata s Bošnjacima

Uz Bosnu i Hercegovinu, u razmjeni svjetskih agencijskih vijesti najčešće se spominje Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. Brojni su strani dužnosnici ocijenili kako je organiziranjem referenduma o danu toga entiteta, čime je prkosio odluci Ustavnog suda, prešao crvenu liniju. No, Dodik je samo tjedan dana poslije prešao još jednu liniju. Potukao je srpsku konkurenciju na izborima i nikada nije bio politički moćniji. Njegov kandidat pobijedio je i u Srebrenici, zbog čega su brojne bošnjačke stranke i udruge počele s međusobnim optuživanjima, ali i pokrenule mehanizme za ponovno organiziranje izbora. Dodik u intervjuu za Večernji list BiH povezuje zbivanja u Srebrenici i nasilje u Stocu te podržava inicijative da Hrvati dobiju vlastitu federalnu jedinicu u zemlji.

Kao da, gospodine Dodik, nisu gotovi ni ovi lokalni izbori na kojima su brojni očekivali vaš pad. Traži se ponovno brojenje glasova za Srebrenicu, nasilje u Stocu. Kako na to gledate?!

– To je politika koja je izgubila na izborima, makar ovdje u Republici Srpskoj. To je politika Srpske demokratske stranke (SDS) zajedno sa Strankom demokratske akcije (SDA) koja je bila motivirana time da SDS mene napada, a da im SDA osigura logistiku kako bi preko Tužiteljstva BiH pokušali mene procesuirati. I ta je politika izgubila na svim mjestima koja su za njih zanimljiva. SDS je izgubio na mnogim, a SDA je bila najvažnija Srebrenica.

Postoji strah, prije svega udruženja Majki Srebrenice da će se poremetiti obilježavanje 11. srpnja kada se dogodio strašni zločin nad Bošnjacima?

– Nitko ništa neće učiniti da se pomijeni ceremoniju obilježavanja te tragedije u Potočarima. Ali ostalo u Srebrenici sve će biti drukčije. Čovjek kada sretne te majke ne može da mu ne zastane dah i da ne osjeti suosjećanje. Ali je problematično kada se i te žene počnu baviti politikom. Za te žene tada nemam emocije, postoji samo politički stav, kaže Dodik u intervjuu za Večernji list BiH.

Stolac je jedina općina nakon rata u BiH u kojoj su bošnjački politički aktivisti nasilno zaustavili izbore. Što mislite kako bi reagirale vlasti u Sarajevu i međunarodna zajednica da su to učinili Hrvati i Srbi Bošnjacima u Stocu i Srebrenici?

– Možda bi podigli zrakoplovstvo!?

Prije referenduma medijski baloni su zvučali ovako: ‘zvecka se oružjem’, ‘podignute napetosti’, prijete sukobi.

I tada kada se to događalo jasno sam govorio da nema ništa od rata. I to je pokazalo kako se misli da u BiH treba najvažniji biti jauk i plač Bošnjaka. To je poraženo na ovim izborima, ponavljam. Bošnjaci sada prave istu pogrešku kao što su to naivno radili Srbi u bivšoj Jugoslaviji i kao rezultat toga dobili su sve protiv sebe. Smatrali su da njima pripada Jugoslavija i to je bila katastrofalna greška. Izgubili su Jugoslaviju.

Bošnjaci smatraju da je njihova ‘Bosna’ u kojoj nema Hrvata i Srba ili da u njoj budu Hrvati poput Lijanovića ili pak Srbi koji oni hoće poput Bosića. Naravno ta država ne može proći i oni će izgubiti. Sada Bošnjaci prolaze isti put arogancije kao Srbi kada su bili pod Miloševićem.

Navodno se govori da imate svakodneve ozbiljne prijetnje smrću zbog dolaska u Sarajevo?!

Naravno. Mene svaki dan obavještavaju o tome. Desetine poruka stižu gdje se prijeti na taj način. Ne trebam biti naivan i nisam ovdje da dokazujem jesam i kukavica ili sam hrabar. Nitko ne može braniti institucije koje vode sudske postupke kojima pak upravlja SDA.

Odnedavno se iz Zagreba sve glasije čuje inicijativa oko promjene Daytonskog sporazuma, prije svega ju je istaknula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako bi se popravila pozicija Hrvata.

Nema potrebe za izmjenu Daytona u tome dijelu nego da se uvaži Daytonski sporazum koji bi stvorio osnovu za dogovor tri naroda. Zna se moj stav i onda kada je to bilo manje politički pragmatično, ja sam podržavao taj stav.

Smatram da Hrvati trebaju formalizirati i teritorijalizirati svoje ambicije u okviru Federacije BiH. Moram reći kako opća politika Hrvatske u tome dijelu ne pomaže bh. Hrvatima, ističe Dodik u intervjuu za Večernji list BiH.

Može se čuti inicijativa nekoliko hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu oko pripreme rezolucije o osudi referenduma i Milorada Dodika.

Hrvati i Srbi su na Balkanu u značajnoj mjeri riješili svoje probleme. Jeste to bilo na najružniji mogući način, ali su stvari riješene. Ovdje u BiH imamo preslikavanje tih odnosa. Mislim da u značajnome dijelu ni Hrvatska kao država, a ni Srbija ne razumiju tu vrstu priče i da se bave ovdašnjim pitanjima zbog vlastitog pozicioniranja u EU. Prije bilo čega bi bilo korektno da zastupnici koji pokreću te inicijative u Europskom parlamentu dođu ovdje i pogledaju realnost.

Ja ne mislim da je riješen hrvatski problem u BiH, pogotovo pozicioniranjem Hrvata u Federaciji BiH na ovaj način. Nisam mijenjao stav ni onda kada su mi nudili da imam dijalog s bošnjačkim predstavnicima na štetu Hrvata. Mi smo to mogli učiniti prije sedam, osam godina, nudi mi se i sada.

Da smo to učinili Hrvati bi mogli prosvjedovati, galamiti i za nekoliko godina bi mogli napustiti zemlju. Meni to ne treba i ja ne vodim politiku iz tog razloga. Ja smatram da je vrlo važno pozicionirati Hrvate, afirmirati njihov politički interes i imati tronožac u BiH, kaže Dodik u intervjuu za Večernji list BiH.

Očekivanja od nove Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića za kojega svi ističu kako je bitno nova pojava…

Ne samo nova pojava, nego i nova nada da je moguće da se na potpuno novi način vodi politika kroz razgovor sa svima. Novi premijer djeluje stabilizirajuće u smislu poruka koje daje i u tome je veliko osvježenje u regionalnim politikama.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading