Select Page

Kiše odgađaju početak berbe smilja u Hercegovini, još nisu otkupljivači definirali cijene

Kiše odgađaju početak berbe smilja u Hercegovini, još nisu otkupljivači definirali cijene

Druga berba smilja ove godine u Hercegovini i dalje je na čekanju. Vremenske neprilike, točnije stalne kiše, onemogućavaju da se krene s berbom i proizvodnjom eteričnog ulja od ove biljke, piše Večernji list BiH.

Čekaju povoljnije vrijeme

– Berba se ne može vršiti po ovakvom vremenu. Nadamo se kako će idućega tjedna vremenske prilike biti povoljnije te kako ćemo konačno moći obaviti i drugu ovogodišnju berbu – govore nam naši sugovornici. Ne žele ni pomišljati što bi bilo ako bi se vremenske prilike dodatno pogoršale i stvorile uvjete da se druga berba uopće ne dogodi. – To bi bila katastrofa za Hercegovinu. Ljudi su uložili mnogo novca i truda u ovaj posao i sada jedva čekaju vratiti dio ulaganja. Moramo biti još strpljivi neko vrijeme, nadamo se da će na kraju ipak sve planirano biti i završeno – dodaju naši sugovornici. Ono što je također ostalo nejasno u cijeloj priči jest otkupna cijena zelene mase od koje se pravi skupocjeno ulje. Nitko od otkupljivača jučer nije želio točno reći kakva će biti cijenu otkupa smilja. Neslužbeno se doznaje kako će ona i dalje ostati na razini od tri marke po kilogramu, a u slučaju da ponuda bude velika, moguće je da cijene idu i niže.

Cijena otkupa smilja

– Cijenom od tri marke po kilogramu zelene mase trebaju biti zadovoljni i otkupljivači i vlasnici destilerije. I ako cijena ulja bude niža za 20 posto u odnosu na cijene od prošlog ljeta, nema razloga da se smanjuje cijena zelene mase. Proizvođači ulja imaju dovoljno prostora za zaradu, a plantažerima se teško isplati raditi po cijeni nižoj od tri marke – naglašavaju naši sugovornici. Unatoč velikim nasadima smilja koji su podignuti u Hercegovini tijekom posljednje dvije godine, i ove jeseni mogu se vidjeti nove površine pod ovom biljkom. Hercegovci još uvijek nisu izgubili nadu kako se na ovome poslu može zaraditi iako je ponuda ekstremno velika, a tržište jako upitno. Već tijekom ljeta pojedine tvrtke otkupljivale su ulje po cijeni od samo 1300 eura. Mnogi manji plantažeri odlučuju se na plaćanje usluga destilerijama i proizvodnju ulja. Zatim traže kupce za svoj proizvod, a u slučaju da ulje prodaju i po cijeni od nešto više od 1000 eura, više im se isplati raditi tako nego samo prodati zelenu masu otkupljivačima. Ipak, svi naši sugovornici sada kažu kako je najvažnije krenuti s berbom, a mnogi već sada smatraju kako će velike kiše oboriti kvalitetu ulja u nadolazećoj berbi.

vecernji.ba

OGLASI

Loading