Select Page

MINISTAR MLADEN BEGIĆ: Ako se prekrše zaključci Doma naroda, slijede tužbe

MINISTAR MLADEN BEGIĆ: Ako se prekrše zaključci Doma naroda, slijede tužbe

Ako se prekrše zaključci Doma naroda, slijede tužbeDom naroda FBiH je prije nekoliko dana usvojio 15 zaključaka koji se odnose na braniteljsku populaciju. Prvi zahtjev koji se treba ispuniti je isplata vojnih invalidnina u ZHŽ-u. O ovoj temi smo razgovarali s ministrom za pitanja branitelja ZHŽ-a Mladenom Begićem.

• Zna li se kada bi FBiH mogla isplatiti invalidnine u ZHŽ-u?

Nije bilo još nikakvih kontakata. Potez je sada na federalnoj Vladi, posebno na hrvatskim ministrima u Vladi FBiH.

• Mislite da će se provesti zaključak i rok od 15 dana za isplatu invalidnina?

Ne bi izolirano promatrao samo zaključak 4., nego i cijelu priču koja se odnosi na braniteljsku populaciju i poteze koje vuku institucije. Konkretno, u ponedjeljak je bio zadnji dan za provedbu presude Ustavnog suda koja se odnosi na formiranje skupina za vojne evidencije. Do sada su bili uređene uredbom, a sada je Ustavni sud presudio i u ponedjeljak je bio zadnji dan da se donese Zakon o vojnim evidencijama. Međutim, to se nije dogodilo i te skupine za mene više ne postoje. Oni nemaju u skladu s čim raditi. Nemaju uredbu ni zakon po kojem bi se ponašali.

• Koliko se onda ozbiljno mogu shvatiti zaključci Doma naroda?

Ozbiljno shvaćam ono što je Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine, naše najviše zakonodavno tijelo donijelo. Ako su tri naroda većinom usvojila te zaključke, onda smatram kako to federalna Vlada mora ispoštovati. Ako se to ne dogodi, onda je to presedan i ne možemo dalje ozbiljno pričati o entitetu i državi koja funkcionira.

• Hoće li biti tužbi ako se zaključci ne provedu u zadanim rokovima?

Tužbe, ali u suradnji s braniteljskim udrugama. Sigurno je kako će tužiti one koji budu odgovorni za neprovedbu zaključaka koje je usvojio Dom naroda. Doći će do radikalizacije stanja.

• Koliko je obustava isplate invalidnina pogodila korisnike ovoga prava?

ZHŽ ima oko 300 teško bolesnih branitelja koji se liječe od PTSP-a i kojima je teško objasniti zašto se sve ovo događa, tko je odgovoran. To ih sve zbunjuje. Sama činjenica da je u pitanju gola egzistencija, da ljudi više skoro nemaju za vreću brašna ili račun struje, govori u kakvom su položaju ti ljudi.

• Mislite da je dobro nastaviti reviziju sukladno zaključcima Doma naroda?

To je malo nesretno rješenje. Postavlja se pitanje što ćemo s dosadašnjom revizijom koja je nezakonito rađena. To je pitanje s kojim ćemo se morati pozabaviti. Usvojeni zaključci su jedno kompromisno rješenje, treba nastaviti raditi dalje.

• Jesu li branitelji zadovoljni zaključcima?

Kada bi se proveli zaključci, braniteljske udruge bi bile zadovoljne. Na ovaj način moram poručiti ako federalna Vlada nije u stanju ispuniti dopune zakona po ustavnim presudama, mi smo to sposobni i kadri učiniti. Presude Ustavnog suda se moraju ispuniti.

• Na kome je onda najveća odgovornost?

Iskreno se nadam da će ministri iz reda Hrvata učiniti sve da se isplate invalidnine ljudima u Zapadnohercegovačkoj županiji, da će izvršiti dopune zakona sukladno zaključcima.

VLM

OGLASI

Loading