Select Page

Mladifest u Međugorju okupio tisuće mladih iz 68 zemalja svijeta

Mladifest u Međugorju okupio tisuće mladih iz 68 zemalja svijeta

Međunarodni susret mladih u Međugorju koji se ove godine država po 26 put zaredom, večeras je u krugu međugorske crkve okupio mlade iz 68 zemalja svijeta, javlja Anadolu Agency.

Festival je nastao na inicijativu jednog mladog hodočasnika iz Engleske koju je podijelio s tadašnjim župnikom u Međugorju fra Slavkom Barbarićem, koji je ovu zamisao podupro, organizirao i vodio Festival sve do svoje smrti.

Svake godine Festival ima posebnu poruku, a ovogodišnje geslo susreta je ‘Mir vama’, s kojim je i papa Franjo posjetio BiH. Stoga su i zaštitne boje ovogodišnjeg Festivala žuta i bijela uz zastave 68 država u marijanskom svetištu, a desetak tisuća mladih imali su istu poruku sa željom da se geslo ovog Festivala nastani u srcima svih prisutnih.

“Prvi put sam ovdje i moram reći da sam oduševljen atmosferom i duhom koji vlada među ljudima. Ovo je zaista nešto predivno i bilo bi lijepo kad bi svi mogli svojim domovima ponijeti duh Međugorja”, kazao je mladi francuski redovnik Jean. On planira u Međugorju ostati do kraja ovogodišnjeg Festivala i sudjelovati u svim sadržajima ponuđenog programa, kao i većina hodočasnika s kojima je razgovarala ekipa Anadolu Agency.

aa_picture_20150731_5970572_high

“Na Festival mladih sam već dolazio prošle godine i moja iskustva su zaista posebna. Upoznao sam mnogo mladih ljudi iz cijeloga svijeta i jedva sam čekao da ove godine opet dođem u Međugorje”, rekao je Andrej iz Češke. Ove godine s njim u grupi mladih hodočasnika došao je i njegov prijatelj Charls koji nije skrivao oduševljenje.

“Ovdje je mnogo ljepše nego sam mogao i očekivati. Već sam hodočastio u Međugorje, ali na Festivalu mladih sam prvu put i presretan sam zbog toga”, kazao je Charls, uvjeren da će doći i dogodine.

Festival mladih oduševio je i Antu Krešu iz daleke Australije, koji je u Međugorje iz kojeg potječu njegovi preci došao po prvi put.

“Puno sam čuo o Međugorju i znao sam da je posebno mjesto, ali sad kad sam ovdje, osjećam da je zaista ta posebnost toliko velika da se ne može opisati, pa ni pročitati bilo gdje, ona se samo može doživjeti”, kazao je Krešo, obećavši da će pri svakom posjetu Europi njemu Međugorje biti nezaobilazna destinacija.

aa_picture_20150731_5970556_high

Međugorje posebnim smatra i Aurela iz Irske, koja je marijansko svetište s grupom hodočasnika posjetila treću put danas.

“S hodočasnicima sam do sada posjetila brojne zemlje i brojna svetišta, ali Međugorje mi je posebno ostalo od prvog posjeta i taj dojam nikada se nije promijenio”, kazala je Aurela.

Inače, svake godine od 31. 7. do 6. 8. više od 50.000 mladih i 500 svećenika iz cijelog svijeta, posjeti Međugorje. Molitva, svjedočanstva, procesija, pjesme, klanjanje, krunica, sv. misa, koncert, ples i jedinstveni duhovni odmor za mlade, ono je što ih spaja u ovome marijanskom svetištu.

prvi.tv

OGLASI

Loading