Select Page

Mladima ćemo dati zajmove za stanove s kamatom do 3 posto

Mladima ćemo dati zajmove za stanove s kamatom do 3 posto

Ni dvoipolgodišnji staž političarke nije promijenio filozofiju razmišljanja i rada ugledne ekonomistice, sadašnje potpredsjednice Vlade i ministrice financija FBiH Jelke Milićević kojoj s pravom pripada titula čuvarice stabilnosti proračuna. Milićević komentira poteze Vlade i politike.

Brzo ćete ući u posljednju godinu prije izbora. Kada se osvrnete, kako ocjenjujete rad Vlade, ali i vašeg Ministarstva?

– Nakon dvije i pol godine Vlada, prema svim analizama, zajedno s Parlamentom, ima zaista dobre rezultate. Bez obzira na to koliko nas osporavali ili izražavali sumnje u pokazatelje, sve što smo trebali pokrenuti, danas je izraženo u konkretnim brojkama. Mogu reći kako su se stvorili preduvjeti za veći iskorak, prije svega, kada su u pitanju zapošljavanje, povećanje prihoda, rast BDP-a, smanjenje duga. Mi smo za tekuću godinu zabilježili suficit proračuna, ne samo Federacije nego i kumulativno svih županija, ali i izvanproračunskih fondova.


Jeste li zadovoljni kako se odvijaju te promjene?
– Zadovoljni smo dinamikom, ali smo svjesni kako je s približavanjem izbora počela kampanja i prije nego što je to bio slučaj do sada. Već sada osjećamo slabiju prohodnost, odnosno da nam treba puno više energije kako bismo pokrenuli neke stvari. Temeljni problem za provedbu Reformske agende i realizaciju velikih infrastrukturnih projekata je upravo pitanje izmjene trošarina. Iako je to fiskalno pitanje, poprimilo je, nažalost, političke dimenzije. Sada je izmaknulo nadzoru i ne znamo što će biti sudbina.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

OGLASI

Loading