Select Page

Modrić o ključnom aneksu: Ma ne, krivo ste me razumjeli

Modrić o ključnom aneksu: Ma ne, krivo ste me razumjeli

Zvijezda Real Madrida Luka Modrić svjedočio je u Osijeku na suđenju braći Mamić za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, a iako je stigao kao ključni svjedok optužbe, njegovim je iskazom na koncu zadovoljniji bio – Zdravko Mamić. Predmet te optužnice je, naime, i podjela novca od njegova transfera iz Dinama u engleski Tottenham. Tužitelji su stava kako Modrić nije imao pravo na polovicu iznosa od transfera.

Dinamo je Luki Modriću isplatio približno 66,9 milijuna kuna u periodu od rujna 2009. do srpnja 2012. Dinamo je na taj iznos morao platiti još 14,2 milijuna kuna poreza i prireza. Od isplaćenih 66,9 milijuna kuna, Modrić je, vjeruju tužitelji, podigao 52,04 milijuna kuna i predao ih Mamiću te članovima njegove obitelji. Dinamo je, po tome, oštećen za više od 80 milijuna kuna. Kako bi se to prikrilo, antidatiran je ugovor.Iako je u istrazi 30. kolovoza 2015. Modrić izjavio kako je aneks o podjeli novca napravljen kada je on već igrao za Tottenham, danas je poručio:

– Ja to nikada nisam rekao! – ustvrdio je ponajbolji hrvatski nogometaš. Novac ide u Hrvatsku Za njegov prelazak u Tottenham, započeo je on, Dinamo je dobio “21 ili 23 milijuna eura”. – Dio tog novca isplaćen je i meni, temeljem aneksa kojeg sam potpisao s Dinamom o podjeli transfera pola-pola. Tu sam podjelu dogovarao sa Zdravkom Mamićem. Ne mogu se sjetiti tko je prvi potaknuo priču oko transfernog obeštećenja, to je bilo davno – započeo je Modrić. Anekse ugovora, pa tako i o podjeli transfernog obeštećenja, potpisivao je, dodao je, svaki put kada bi produživao profesionalni ugovor s Dinamom, dakle dva puta. Tužitelj Tonči Petković predočio je Modriću aneks od, kako piše, 10. srpnja 2004.

– Da, ja sam ga potpisao, kada sam 2008. odlazio iz Dinama – kazao je potom Modrić. – Možete onda objasniti kako to da je na njemu datum 10. srpnja 2004.? – nastavio je tužitelj. – Zato što, kad sam odlazio iz Dinama, po ugovoru iz ranijeg aneksa, novac iz transfera trebao je ići u inozemstvo. Ali ja sam inzistirao da ne dajem novac u inozemstvo, već želim da ide u Hrvatsku – pojasnio je. Nije tada imao otvoren račun u inozemstvu. – Taj aneks iz 2004. je, rekli ste, ponovno potpisan 2008. Je li vam poznato što je bilo s originalnim aneksom? – pitao je dalje Petković.

– Ne mogu se sjetiti – rekao je. Tužitelj je nastavio sa setom pitanja o spornim aneksima, na što je glasno negodovao Z. Mamić. – Još jednom se ustanite, kaznit ću vas novčano. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered – upozorio ga je sudac Darko Krušlin.

– Ne zbunjujem ga ja, nego tužitelj. Meni visi deset godina zatvora! – nastavio je Mamić. – Ja znam da vama visi što god visi, ali ne možete tako postupati – ponovio je Krušlin. Luka Modrić je u istrazi ustvrdio kako mu je, u razgovorima o njegovu transferu u neki europski klub Zdravko Mamić više puta obećao određeni iznos od transfera. Točna cifra se, kazao je tada, nikad nije spominjala. “Iako je Zdravko Mamić meni obećao dio novca, to nikada mi nismo stavili u pisanu formu, već je sve bilo temeljem usmenog dogovora”, izjavio je igrač u kolovozu 2015. – Mislio sam pri tome na građanski ugovor koji sam imao s Mamićem i koji je regulirao tu raspodjelu, a ne na aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između mene i Dinama – izjavio je, pak, Modrić. “Vrlo dobro znate…”

Petković mu je zatim pročitao, možda, ključni pasus njegova iskaza iz istrage. “Nakon što sam već igrao za Tottenham, sačinjen je aneks profesionalnog ugovora između mene i Dinama, po kojemu meni pripada 50 posto transfera. Mamić mi je tada objasnio kako je nužno da potpišem taj aneks, kako bih mogao dobiti dio novca od transfera u Tottenham”, naveo je tada Luka Modrić. – Nikada nisam rekao da je aneks potpisan nakon mog odlaska u Tottenham, nego da se ne mogu sjetiti kada je to napravljeno. Razgovarali smo nakon transfera isključivo o podjeli novca između nas dvojice, da razriješimo naš građanski ugovor kako Mamić više ne bi imao nikakva potraživanja prema meni. To vi vrlo dobro znate – izjavio je svjedok. – Nakon što bi Tottenham uplatio Dinamu dio transfera, polovica tog iznosa sjela bi na moj privatni račun. Slijedile su isplate Mamiću, sukladno građanskom ugovoru. Podizao sam novac sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao ga Zoranu Mamiću ili Zdravkovu sinu Mariju – ispričao je. Na upit zašto nije uplaćivao novac na račun, odgovorio je kako je “tako htio Zdravko Mamić”.

vecernji.hr

OGLASI

Loading