Select Page

Seizmolog Fiket: Zagreb još nije pogodio veliki potres, može se dogoditi i do 30 puta jači

Seizmolog Fiket: Zagreb još nije pogodio veliki potres, može se dogoditi i do 30 puta jači

Samo u posljednja 24 sata Zagrepčani su osjetili tri potresa, ali Zagreb i okolica se neprestano tresu još od velikog potresa 22. ožujka ove godine. Tomislav Fiket iz Hrvatske seizmološke službe upozorava da bez obzira na drastične posljedice zadnjeg potresa, ne može se reći da je Zagreb miran od velikog potresa na neko dulje vrijeme.

– Nažalost, ne. To bih mogao reći da se taj jači potres dogodio. Koliko god da su posljedice bile drastične, to nažalost nije maksimalna energija koja se u zagrebačkom području može očekivati – kazao je Fiket gostujući u RTL Direktu. Upitan što znači veliki potres, odnosno kolika je to snaga, kazao je da je to za zagrebačko područje 6,3 do 6,5 po Richteru. – To je tridesetak puta jače od potresa 22. ožujka. Za dubrovačko područje to je oko sedam po Richteru – tvrdi seizmolog.

 | Autor :

Koliko će se tlo još tresti, ne znaju.

– Kad bih znao kad će stati, bio bih u jako dobroj poziciji. Situacija je takva da se ovo još može nastaviti. Relaksacija se još događa… Sam potres posljedica je napetosti koja se dogodila i ta energija u trenutku potresa oslobodila se pa se to polako poravnava i to je ono što i dalje osjećamo kao potres – objašnjava Fiket.

Dodao je i kako Hrvatska seizmološka služba nema svoju aplikaciju za praćenje potresa jer nemaju novca. Što se tiče opremljenosti, kazao je da se hrvatska seizmološka služba sastoji od 17 stalnih postaja.  – Od toga su četiri donacija Grada Zagreba i čine zagrebačku mrežu. To je ono što održava Seizmološka služba koja radi non-stop. Susjedna Italija, primjerice, ima tisuće postaja. Slovenija ima više od 50 postaja. Jednostavno je riječ o tome da smo država koja ima nezahvalan oblik i da bi se moglo kvalitetnije pokriti teritorij, treba nam gusta mreža postaja, za koju nemamo sredstava – govori Fiket.

Upitan može li takva gusta mreža predvidjeti potrese barem nekoliko sati unaprijed, odgovorio je: – Takva gusta mreža rješava dva problema. Automatska lokacija koja je onda puno kvalitetnija i dežurne službe civilne zaštite dobivale bi točnu informaciju o trenutku i mjestu nastanka potresa. A drugi je da se prikuplja znatno veći broj podataka slabih podrhtavanja, što bi nam pomoglo doznati više o seizmičnosti Hrvatske i donijeti neke kvalitetnije zaključke.

vecernji.ba

OGLASI

Loading