Select Page

Moguće pojeftinjenje goriva do 10 feninga

Moguće pojeftinjenje goriva do 10 feninga
Cijena nafte na svjetskom tržištu u proteklih par tjedana pala je za petnaestak posto, što je bh. distributerima dalo prostor da naftne derivate pojeftine za pet do deset feninga.

Rekao je to izvor Nezavisnih, odlično upućen u kretanja na tržištu energenata, koji dodaje da u prilog njegovim tvrdnjama ide i činjenica da su prije nekoliko dana snižene cijene na benzinskim crpkama u Hrvatskoj.

Pazite, sigurno je da će se naši distributeri pravdati da imaju zalihe goriva kupljenog po ranijim nabavnim cijenama. Međutim, ovdje se radi o periodu od 1520 dana kako je gorivo počelo pojeftinjivati na svjetskom tržištu. I rafinerijske cijene već imaju ozbiljan pad, a dokaz je Hrvatska, navodi izvor.

Kako je naveo, kada su u pitanju benzinske crpke u BiH, sve zavisi od lokacije odnosno od distributera.

Međutim, sigurno ima prostora da gorivo pojeftini pet do deset feninga. O tome nema rasprave, zaključuje sugovornik.

Poput hrvatskih distributera, i dio njihovih kolega u FBiH, ali ne svi, već su se počeli prilagođavati novim kretanjima na globalnoj razini.

Bilo je određenih pojeftinjenja, i to za pet feninga po litru goriva, rekli su za iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, izjavio da postoje uvjeti za snižavanje cijena goriva i da nema racionalnih uvjeta za povećanje u doglednom periodu.

Za očekivati je da poraste broj zahtjeva za pojeftinjenje od minimalno pet feninga, rekao je tada Vujanović.

S druge strane, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS kazali su da je gorivo u RS jeftinije nego u FBiH.

Naši distributeri nisu poskupljivali gorivo u periodu kada je cijena sirove nafte rasla na svjetskom tržištu, tako da najvjerojatnije sada neće doći do promjene cijena u RS. Naši distributeri ne nabavljaju gorivo samo iz Hrvatske, već i iz Srbije, Mađarske, Slovenije… Generalno, stav distributera iz RS je da pojeftinjenja neće biti u narednom periodu, rekli su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS.

Dostupni podaci pokazuju da gorivo, u prosjeku, na bh. crpkama košta između 2,26 i 2,36 KM po litru.

U svijetu je i jučer nastavljen pad cijena nafte, spustivši se ispod 60 dolara po barelu, prvi put u gotovo tri meseca,

Kako javljaju agencije, širenje novog koronavirusa u Kini podsjetilo je trgovce na epidemiju SARSa koja je odvratila ljude od putovanja, a što je svojevremeno zakočilo potražnju za naftom.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading