Select Page

MOLITVENI DAN ZA DOMOVINU: Smeta nam kad netko manipulira povješću

MOLITVENI DAN ZA DOMOVINU: Smeta nam kad netko manipulira povješću

Brojni hodočasnici pridružili su se pripadnicima oružanih i redarstvenih snaga u molitvi krunice uspinjući se na Bobovac.

Osamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Šesnaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga upriličeno je danas.

Program molitvenog pohoda, na kojemu se i ove godine okupio velik broj vjernika, započeo je tradicionalnim okupljanjem u 9.30 sati kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle se u 9.45 sati organizirano, u molitvenoj procesiji, krenulo prema odredištu. Brojni hodočasnici pridružili su se pripadnicima oružanih i redarstvenih snaga u molitvi krunice uspinjući se na Bobovac.

Misno slavlje na Bobovcu predslavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a propovijedao je vojni biskup u Bosni i Hercegovini dr.Tomo Vukšić, piše Nedjelja.ba.

Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić pozvao je na izgradnju mira koji se temelji na pravdi i jednakopravnosti te istaknuo: “Ovdje smo svjesni svojih korijena i zato što volimo ovu svoju zemlju i zato nam smeta kada netko manipulira povješću, pogotovu kada slavi one koji su u prošlosti uništavali našu domovinu”.

Na početku propovijedi biskup Vukšić je napomenuo kako je zajednička molitva za domovinu okupila na Bobovcu osamnaesti put vjernike Sarajevske nadbiskupije i šesnaesti put katolike pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te kako su se njima rado pridružili brojni katolici pripadnici redarstvenih snaga, ali također i vjernici i svećenici iz drugih krajeva i država.

“Za tu već lijepu tradiciju našeg okupljanja u molitvi, ovom svetom Misom zahvaljujemo Gospodinu Bogu, što nas je obdario blagoslovom ustrajnosti. Hvala mu i za kušnje i otpore, koje je pripuštao, jer nas je po njima u svojoj promisli odgajao da budemo ustrajni, ali i ponizni, skromni i pobožni”, kazao je biskup vojni, te nastavio:

Molimo, dakle, za sve ljude, koji žive u ovoj lijepoj zemlji. Neka se odavde s vrha gore razliježe naša molitva za cijeli svijet, ljude i druga stvorenja, jer svi su djelo Božjih ruku i promisla.Pri tomu, kao vjernici svjesni smo,da su Nebesa svima, posebice nama danas ovdje okupljenima, svod naše životne građevine, cilj našega životnog maratona i svrha naših molitava i nastojanja”, istaknuo je don Tomo, naglasivši:

“Ako „Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive“ (Ps 24,1),to pak znači, da smo mi na zemlji podstanari Božji. Najamni smo radnici u službi širenja Božje dobrote, svakovrsnoga rasta u ovom životu i radi vječnoga spasenja, svoga i svih Božjih stvorenja. A to spasenje je moguće ostvariti, ako pravedni – da ostanemo kod Isusove slike i rječnika – također uz pomoć naše molitve i stvarne potpore, ustraju na svom putu, a nepravedne da Milosrdni Gospodin odvrati od loših navika, svakoga zla i nereda te se i oni pridruže mnoštvu dobrih ljudi”.

Na kraju, biskup Vukšić poručio je kako danas molimo Gospodina da sve ljude nauči odredbama svojim te da u našoj domovini i na svim područjima zauvijek završi sezona teških riječi. “Neka se vrše samo dobra djela. Neka umre korupcija i nepotizam. Neka sposobnost, stručna sprema i osobna moralnost budu kriteriji pri zapošljavanju i napredovanju. Neka prava i dostojanstvo radnika budu poštovani. Neka se mladima omogući radosni pogled u budućnost. Neka za svakoga u ovoj zemlji bude posla i sigurnosti. Neka se poštuje obitelj, uloga oca i majke i štiti ljudski život od začeća.

Neka se omogući povratak onima, koji to žele, i neka prestane novo iseljavanje. Neka se u svemu poštuju osobna i kolektivnaprava, identitet i dostojanstvo svih. Neka se zaliječe rane prošlosti i neka se ne stvaraju nove. Neka u Crkvi i društvu uvijek vlada povjerenje i iskrena radost zbog bilo čijega napretka i svakoga njegova oblika”.

A sve to, zaključio je, neka bude, kako bi se i naša domovina mogla prepoznati u riječima Svetoga Pisma: „Dobrote tvoje, Gospodine, puna je zemlja“ (Ps 119,64) i zahvaljivati Bogu za taj blagoslov.

Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike bio je pripremljen i podijeljen vojnički grah.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading