Select Page

Molitvom obilježen najtužniji dan u povijesti Širokog Brijega

Molitvom obilježen najtužniji dan u povijesti Širokog Brijega
Molitvom pred ratnim skloništem uz Franjevački samostan i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu započeo je molitveni program na završetku obilježavanja “XI. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca”.

Na 76. obljetnicu jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca molitvu je pred mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz samostana predvodio širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić.

Nakon toga uslijedila je procesija prema crkvi Uznesenja BDM, gdje je molitva nastavljena pred grobom u crkvi u kojem su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Uslijedila je sveta misa zadušnica koju je predvodio i na njoj propovijedao dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Ovaj dan većina stanovnika Širokog Brijega tumači kao pad Širokog Brijega, dok je u povijesti često tumačen i kao oslobođenje jer su na današnji dan prije 76 godina partizani ušli u Široki Brijeg te počinili strašne zločine u franjevačkom samostanu na Brigu ali i nad pukom Širokoga Brijega.

Velik broj Širokobriježana i ove godine je odao pijetet žrtvi hercegovačkih franjevaca

Toga kobnoga 7. veljače 1945. partizani su u širokobriješkom franjevačkom samostanu pronašli dvanaestoricu fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Pripadnici Zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana su izveli sve zatečene fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu mučki ubili, a neke i žive spalili.

OGLASI

Loading