Select Page

Održana šesnaesta tradicionalna Večer guslara, diplara i gangaša kod Žaera

Održana šesnaesta tradicionalna Večer guslara, diplara i gangaša kod Žaera

Prva subota u mjesecu veljači i ove je godine bila rezervirana za silo kod Žaera u Lipovicama u Posušju. Šesnaestu godinu zaredom održana je tradicionalna Večer guslara, diplara i gangaša, manifestacija koja iz godine u godinu okuplja brojne izvođače od Neretve do Cetine, i od Rame do Metkovića, starije i iskusne, ali i one mlađe koji su željni nastaviti tradiciju svojih predaka.

I ove godine, kao i svake, organizacija je protekla u najboljem redu, uz veliku podršku sponzora, no zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, broj izvođača bio je nešto manji.

„S obzirom na okolnosti, nisam htio okupljati masovne brojke kao što je bio slučaj proteklih godina. Nastupilo je 14 guslara, 3 diplara te 12 skupina gange. Zanimljivo je napomenuti da najstariji izvođač ima 82 godine, a najmlađi tek 8 godina. Izdvojio bih skupinu gangaša koju čine braća od 8 do 12 godina, te djeda, zeta i unuka koji svake godine tradicionalno zapjevaju dvije-tri gange“, kazao je organizator Marinko Grubišić Žaer.

Uz program, druženje i ugodnu atmosferu, u pravom duhu starinskog sila, gosti su pripovidili dvije-tri uz domaću hranu i čašu dobrog vina.

Ovakvi kulturno-umjetnički događaji bijeg su naše, na široko poznate, hercegovačke kulture, ali i podsjetnik mlađim generacijama da čuvaju stare običaje koji će uvijek ostati temelj tradicije našeg podneblja.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading