Select Page

Mostar: Predstavljena monografija Mladeži HDZ-a BiH koja sadrži preko 400 stranica

Mostar: Predstavljena monografija Mladeži HDZ-a BiH koja sadrži preko 400 stranica

Mladež Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) u subotu je u Mostaru predstavila svoju prvu monografiju pod nazivom “Mladež nekad i sad – Putovanje kroz vrijeme 1992. – 2022.”.

Predsjednik Mladeži HDZ-a BiH Mate Lončar istaknuo je kako će ova monografija biti na ponos svima koji su se danas okupili, kao i svim onim generacijama koje će tek doći.

Ovo je velik događaj za sve nas koji smo ovdje, za cjelokupnu Hrvatsku demokratsku zajednicu, a prije svega za članove Mladeži. Ovo je još jedan u nizu naših događaja kojima obilježavamo 30 godina postojanja i djelovanja naše organizacije. Velik posao je iza nas, više od 400 stranica raznih aktivnosti Mladeži na svim razinama.

U monografiji se također nalazi i razvoj naše organizacije, pojedinačno su obrađene sve općinske, gradske, županijske organizacije za Brčko distrikt BiH i regionalni odbor, međunarodno djelovanje Mladeži, ali i mnoštvo drugih stvari. Moram naglasiti da je i svih deset dosadašnjih predsjednika naše organizacije napravilo svoj osvrt na ovih 30 godina koje su iza nas, kazao je Lončar.

Dodao je kako je cilj Mladeži HDZ-a u narednom periodu biti podrška rukovodstvu Hrvatske demokratske zajednice.

Mladež kao organizacija i ja kao predsjednik svjesni smo političkog trenutka u BiH, političke situacije, naš zadatak je i u narednom periodu djelovati još aktivnije, biti još jači, biti podrška rukovodstvu HDZ-a, ali i svim političkim predstavnicima Hrvata na svim razinama u BiH, jer kao narod želimo ostati ovdje, biti svoji na svome, s ljudskim dostojanstvom i poštivanjem drugih, kazao je Lončar.

Dodao je kako većoj aktivnosti Mladeži HDZ-a u Republici Srpskoj (RS) doprinos ima izbor dopredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda Davora Pranjića.

Isto tako doprinos je dao i veliki broj mladih ljudi koji stoje iza njega, koji čine gradsku organizaciju Mladeži u Banjoj Luci. Ja sam predsjednik već dvije godine i ulagao sam maksimalne napore u sve te sredinu, Banju Luku i sva područja RS-a gdje god živi hrvatski narod, ali sam također, kao netko tko dolazi iz Posušja, davao na značaju svim onim sredinama u kojima je naš narod u manjini, krenuvši od Hercegbosanske županije, općina Glamoč, Grahovo i Drvar, od Tuzlanske žuIzvršni ravnatelj Političke akademije HDZ-a BiH i predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu Naroda Damir Džeba istaknuo je da se u ovoj monografiji može pronaći BiH u malom.

U monografiji su zastupljene sve organizacije Mladeži od Posavine do Neuma. Kroz nju se može vidjeti da je zainteresiranost mladih za politiku općenito bila stidljiva i da su u početku mladi bili poprilično neaktivni, a sadašnja Mladež broji preko 50 organizacija.Djelo pokazuje sve ljude koji sada aktivno nose politiku Hrvata, vrijedno je za pročitati i vidjeti, ima puno fotografija, ali puno i lijepih opisa i činjeničnih stvari koje su navedene tako da čestitam predsjedniku Mladeži i svima koji su na ovom djelu radili, kazao je Džeba.

Dodao je kako je Politička akademija prilika za mlade da se političku obrazuju.panije i tako dalje, kazao je Lončar.

Politička akademija neodvojiva je od Mladeži. Pokrenuli smo je 2010. godine, imamo najveći projekt koji se zove “Teorija i praksa politike” koji broji već preko 450 alumnista iz 12 generacija. Ove godine obrazujemo 13. generaciju i riječ je o obilnom programu sa 160 sati nastave, 12 kolegija na kojima sudjeluju domaći, ali i međunarodni eksperti, politički stručnjaci.

Uvijek biramo na temelju kriterija i izvrsnosti, izvrsnost je nešto što nas vodi, a najbolji polaznik Političke akademije, kojeg biramo na osnovu akademskih kriterija u kontekstu uspješnosti i izvrsnosti, prepoznat je i od Vijeća Europe, pa je tako i Škola političkih studija Vijeća Europe u BiH potpisala je ugovor s Akademijom i tako najbolji polaznik naše akademije postaje izravno član navedene škole, kazao je Džeba.

Osim Lončara i Džebe, monografiju su predstavili i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nekadašnji predsjednik Mladeži Franjo Jurić.

Fena

OGLASI

Loading