Select Page

MUP – Pažljivo s pirotehnikom

MUP – Pažljivo s pirotehnikom

Poznato je da za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana veći broj stanovništva nabavlja i upotrebljava pirotehnička sredstva, što može dovesti do ozljeđivanja osoba i oštećenja imovine.

Kako upotreba pirotehničkih sredstava ne bi dovela do neželjenih posljedica policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH ovih dana poduzimaju veći broj mjera i radnji u cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira tijekom predstojećih blagdana.

Zakonske odredbe

Područje prometa i upotrebe pirotehničkih sredstava u Županiji Zapadnohercegovačkoj regulirana je Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku upotrebu. Tim Zakonom kategorizirana su četiri razreda pirotehničkih sredstava, kako slijedi:

Pirotehnička sredstva razreda I. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatrometa namijenjena za upotrebu unutar stambenih zgrada,

Pirotehnička sredstva razreda II.- pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku upotrebu u ograničenim prostorima,

Pirotehnička sredstva razreda III. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku upotrebu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje,

Pirotehnička sredstva razreda IV. – pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik, koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu) i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati na malo tijekom cijele godine, i osobama mlađim od 18 godina u prodavaonicama i kioscima.

Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati na malo osobama starijim od 18. godina, samo u vremenskom razdoblju od 01. prosinca. – 01. siječnja.

U vremenskom razdoblju od 26. prosinca do 02. siječnja dopuštena je upotrba pirotehničkih sredstava razreda II., ali ni tada ih se ne smije upotrebljavati u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Novčane kazne

Za prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, koje se koriste suprotno navedenim zakonskim odredbama, predviđene su novčane kazne.

Tako npr. novčanom kaznom u iznosu od 200,00 – 800,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja koristi pirotehnička sredstva razreda II. (petarde i sl.) izvan dopuštenog razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dopuštenom razdoblju u zatvorenim prostorijama ili na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

Apel građanima

Iz MUP- a ZHŽ a apeliraju na stanovništvo da djeci ne kupuju pirotehnička sredstava koja su neprimjerena njihovu uzrastu, te da upozore djecu na opasnosti do kojih može dovesti nepažljiva ili nestručna upotreba pirotehničkih sredstava.

Pozivamo sve građane, i odrasle i djecu, na odgovornu upotrebu pirotehničkih sredstava, kako bi predstojeći blagdani protekli u miru i u dostojanstvenom ozračju.

MUP ZHŽ

OGLASI

Loading