Select Page

Iva Landeka s malim nogometašima na Mokrom docu

Iva Landeka s malim nogometašima na Mokrom docu

Na posuškom Mokrom docu pred Božić je bila mala predstava nogometne veličine iz posuške Rastovače. Riječ je o iznad svega vrijednoj sportašici Ivi Landeka koja je prve koraka naučila na posuškom Mokrom docu, zelenom dragulju podno Radovnja. S mladim posuškim nadama i nadarenom nogometašicom Martinom Galić Iva je pričala i pokazala svoje znanje na treningu.

Nakon toga u klupskim prostorijama popričali smo s Ivom o nogometu i uspješnoj karijeri. Skromna cura prepuna energije kazala nam je o svojim počecima. – Počela sam se igrati s loptom od malih nogu s rođacima (Davor Landeka) i prijateljima u mom kraju Rastovači. Malo pomalo, zaigrala sam na turniru u Prološcu, a s 14 godina zaigrala sam u ŽNK Marjan u Splitu. Sljedeće godine prešla sam u ŽNK Dinamo s kojim sam osvojila tri uzastopna naslova prvaka i tri trofeja u kupu RH. Proglašena sam i igračicom godine u Hrvatskoj.

Zapažene igre odvele su Ivu u europske sastave. Objasnila je gdje je nastavila uspješnu nogometnu karijeru. – Imala sam brojne ponude, ali sam 2008. godine odabrala i prešla u Fc. St. Veit iz Klagenfurta gdje sam nastupala 3 pune sezone, a sezonu 2011. godine odradila sam u Poljskoj s naslovom u prvenstvu i kupu. Od 2012. do 2016. godine igrala sam u njemačkom prvoligašu FF USV Jena. Bila sam kapetanica u zadnjoj sezoni, a sportašica godine u Jeni za 2013. godinu.

Ivine igre odvele su je još dalje, u švedski FC Rosengard (Malmo), treći klub u Europi. – Mogu potvrditi kako je velika popularnost ženskog nogometa u Švedskoj. Liga je jako kvalitetna s velikim brojem svjetski poznatih igračica. Odlična je infrastruktura, medijska popraćenost je na visokoj razini, posjećenost je od 1000 do 3000 gledatelja.

Iva uporno ide dalje s nogometom. – Ove godine nastupala sam, po prvi put, u elitnom dijelu lige prvaka, a u ožujku 2017. očekujem četvrtfinale protiv FC Barcelona.

Iva se oduševila Mokrim docem koji blista te mladim nogometašima i jednom nogometašicom Martinom Galić koja je došla upoznati svoj uzor.

Na kraju ovoga razgovora Iva je istaknula pred velikim brojem posuških zaljubljenika u nogomet. – Treba se zaista zalagati i voljeti sport bilo koji ako želite uspjeti. Sretna sam što sam lani izabrana za sportašicu godine u inozemstvu. Za deset godina nogometne igre ponosna sam što sam odigrala 60 utakmica za hrvatsku žensku reprezentaciju u kojoj sam kapetanica od 2009. godine. Suigračice reprezentacije RH dolaze sa svih strana svijeta od Njemačke pa sve do Amerike, ali rijetko koja dolazi iz Hercegovine. No, nadam se da će sve biti bolje, rekla nam je Iva te dometnula kako je završila prvi ciklus poslovne ekonomije a postoji mogućnost polaganja trenerskih seminara.

Zahvalila se svima s kojima surađuje i čestitala Božić i Novu godinu pred odlazak iz svoje drage Hercegovine.

Pero Crnogorac

OGLASI

Loading