Select Page

Na blagdan Svetoga Jure župa Vir slavi svoga zaštitnika: Izravan prijenos mise u 11 sati na Radio Posušju

Na blagdan Svetoga Jure župa Vir slavi svoga zaštitnika: Izravan prijenos mise u 11 sati na Radio Posušju

Sveti Jure zajednički je svetac Crkve na Istoku i na Zapadu.  Rođen je u plemićkoj obitelji u Kapadociji (Mala Azija) oko 280. god., a umro je mučeničkom smrću u Lodu u Palestini 23. travnja 303.

Bio je neustrašivi vojnik koji je umro kao mučenik braneći svoju vjeru. “Jure je veoma rano postao kršćaninom i zbog svoje vjere došao u sukob sa zapovjednicima u vojsci. Bio je kao časnik član Vojnoga vijeća. Prigodom jedne sjednice toga Vijeća car Dioklecijan iznio je plan prema kojemu je trebao uništiti kršćane, na što je Vijeće i pristalo, osim vojnika Jure, koji se čak i usprotivio toj odluci dokazujući opakost toga progona. Otvoreno je branio kršćane zatraživši od cara da povuče svoju odluku i kršćanima dadne slobodu. Dioklecijan mu je nudio štošta, čak i časni položaj, samo da se odvrati od kršćanstva, a ako to ne bi prihvatio, stići će ga smrt. On je ostao vjeran vrijednosti nad vrijednostima – kršćanstvu, te ga je Dioklecijan dao na sud gradskom sucu Dacijanu, koji ga je uhitio, stavio u lance i utamničio”, navodi župnik župe Vir don Ilija Drmić, koji je tiskao prigodnu knjižicu Život sa svecima kao pripravu za 150. obljetnicu župe (2021.).

Sveti Jure je drugi zaštitnik Bosne od 1752.godine uza sv. Iliju Proroka. Uz Jurjevo se vežu brojni narodni običaji. Sveti Jure je glasnik proljeća kada se priroda budi, buja i cvjeta. Narod je bio uvjeren da se uz proljetno buđenje bude i zli duhovi. Stoga su se škropili ukućani, kuće, štale, pašnjaci.

Vjernici mu se utječu u raznim nevoljama. „U narodnoj tradiciji sv. Jure je zaštitnik od teških bolesti: bolesti s jakim grčevima, visokom vrućicom, padavicom, kužnom epidemijom, zatim zaštitnikom je ratara, pastira, konja i ostale stoke, zemlje, usjeva, zelenila, te zaštitnikom je od pogibelji na vodi. Bio je zaštitnikom križara, vojnika, ratnoga konjaništva i svih obrta u vojne svrhe. Djevojke i žene sv. Juru štuju kao zaštitnika od napasnika, a narod mu se utječe u zagovor da ih Bog zaštiti od zmija i vještica“, izdvajamo od brojnih zanimljivosti vezanih uz štovanje ovoga sveca.

Uvriježio se posljednjih godina prijenos misnih slavlja iz župa posuškoga dekanata koje slave blagdane svojih zaštitnika.  Izravan prijenos svete Mise iz Vira u 11 sati ovoga četvrtka, 23. travnja možete pratiti putem valova Radio Posušja.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading