Select Page

Na Blidinju održan najveći skup planinara u regiji

Na Blidinju održan najveći skup planinara u regiji

U organizaciji HPD “Pločno” iz Posušja i HPD “Malačka” iz Kaštel Starog održan je 19. Memorijalni skup planinara “Ivica Plazonić” u sklopu kulturno-zabavne i špprtske manifestacije Posuško lito.

Povod je godišnjica smrti planinara Ivice Plazonića člana HPD Malačka iz Kaštela, kojega je u srpnju 1999. godine uspinjući se prema planinskom vrhuncu od 2228m na Čvrsnici zatekla iznenadna smrt . Njemu na spomen, na mjestu smrti, kolege planinari postavili su spomen-ploču, te se svake godine, treći vikend u srpnju, organizira memorijalni pohod.

Memorijal je prerastao u najveći skup planinara u regiji. Osim planinara ovaj skup privlači zaljubljenike u prirodu i brojne goste koji uživaju u kampiranju i druženju.

Planinari iz raznih krajeva BiH i Hrvatske su počeli pristizati u petak, pojedini čak i ranije, kada je uslijedilo raspremanje i večernje druženje. U subotu jutro planinari su krenuli na uspone. Pohodili su planinske vrhove Čvrsnice i Vrana: Pločno 2228mNv, Veliki Vilinac 2118 mNv, Hajdučka vrata 2000 mNv ,Veliki Vran 2076 mNv. U popodnevnim satima održano je natjecanje u starim sportovima , paljenje logorske vatre i dodjela zahvalnica društvima.

U nedjelju u 10sati okupljeni su prisustvovali svetoj misi u crkvi sv. Ilije u Masnoj Luci, koju je predvodio fra Ante Marić, a zajedno s njim fra Petar Krasić. Nakon mise uslijedio je ručak, spremanje i povratak kući.

Blidinje.net

OGLASI

Loading