Select Page

Na Blidinju održani 26. susreti Zajednice radioamatera Herceg-Bosne

Na Blidinju održani 26. susreti Zajednice radioamatera Herceg-Bosne

Ugodnim druženjem u Parku prirode Blidinje proteklog je vikenda obilježena 26. obljetnica utemeljenja Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

Bilo je zanimljivo slušati i gledati video prezentacije o radioamaterima, a posebno o 9A ekspediciji T019A o kojoj je govorio sudionik i jedan od najpoznatijih radioamatera današnjice Tomislav Dugeč, 9A2AA. Kao i svake godine nazočan je bio i Predsjednik HRS, Željko Pilat, koji je sa Predsjednikom ZRHB dogovorio daljnu suradnju naša dva saveza.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne udruga je radio klubova i pojedinaca koja okuplja preko 1200 članova. Djeluje od 1992. godine, a 1993. godine obavljen je registracija. Utemeljitelji Zajednice radioamatera Herceg Bosne bili su ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane.

Zajednica radioamatera Herceg-Bosne djeluje i razvija svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih komunikacija, satelitskih komunikacija, a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini. Kroz radio amaterske tečajeve i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio-tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike, što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini. Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inženjerstvu, industriji te javnim servisima. Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije te spašavali živote u nesrećama.

Zanimljivo je da je Zajednica radio amatera Herceg Bosne prva radioamaterska udruga koja je u Bosni i Hercegovini (a među prvima u jugoistočnoj Europi) obavila digitalizaciju svoje repetitorske mreže uvođenjem tzv. DMR (Digital Mobile Radio) tehnologije.

Blidinje.net

OGLASI

Loading