Select Page

SELO BORASI: Svit naseliše, selo raseliše

SELO BORASI: Svit naseliše, selo raseliše

Mnogo je hrvatskih, hercegovačkih, pa tako i posuških sela i naselja gotovo bez obitelji, pa čak i stanovnika. Sela se raseljavaju, mladi odlaze, a novih je obitelji premalo. No, u jednoj ozbiljnoj priči spomenula su se neka sela blizu gradske sredine koja su se potpuno raselilo. Nije čudo za Zavelim, Podbilu, Nugle i još neke krajeve, ali Borasi su posebna priča.

Sve je dokazano – ima ih u Europi,Parizu,Zagrebu  Splitu, Slavoniji, ali malo kod kuće. Tu se spominje i nekada spas za vodu iz izvora Žečice.  Tek je poneka kuća još u dimu i vatri pa tako i Ane Živka Borasa.

   -Mi živimo u gradu, ali ovdje nam je najlipše. Imamo sve za život, mir, spokoj i sjećanje na neke vesele dane kad je selo bilo s puno Borasa, pričaju Ana i Živko.

Prošetali smo kroz staro kameno selo i uvjerili se kako tu Ima  svega – i poneka obnovljena i dobro sačuvana zidana  kuća, tenis terena, nove dogradnje, rasvjete…ali ne svita, tuže se pomalo Ana i Živko. Iznad Borasa su nove kuće gdje su pristigli i izbjeglice iz Bosne. Sve je dobro, škola je blizu, trgovine i sve drugo. Stoga se i raseljeni nadaju da će njihovi dragi Borasi s izvorom vode pomalo oživjeti.

Posuški.info (pc)

OGLASI

Loading