Select Page

Na Blidinju se grade veliki planinarski dom, novi hotel s bazenom, sportski tereni…

Na Blidinju se grade veliki planinarski dom, novi hotel s bazenom, sportski tereni…

Brojnim projektima, čija je realizacija u tijeku, te idejama koje bi trebale biti realizirane u iduće dvije godine, Park prirode Blidinje, koji predstavlja jedan od najvećih turističkih potencijala Hercegovine, trebao bi biti stavljen u potpunu funkciju, a time privlačiti i znatno veći broj turista. Ponovno oživljavanje Blidinja pokrenula je izgradnja, odnosno dovršetak ceste od Posušja do Blidinja, koja je završena prošle godine.

Privlačenje investitora

Projekt asfaltiranja ove ceste je realiziran u suradnji Općine Posušje i Federalnog ministarstva prometa i veza. Upravo je završetak ove ceste jedan od razloga koji privlače investitore koji žele ulagati u Park prirode Blidinje. Prema riječima načelnika općine Posušje Branka Bage, trenutačno se na Blidinju gradi još jedan hotel, završava se planinarski dom, a u planu je izgradnja više različitih centara koji će turistima tijekom cijele godine nuditi i brojne druge sadržaje.

thumb

“Blidinje je vrlo pozitivna i perspektivna priča koja bi uskoro mogla doživjeti svoju ekspanziju. Turizam je danas puno više od ležanja na plaži uz more. Turisti traže neke druge sadržaje, a mi ćemo to Blidinju pružiti. Trenutačno se u krugu same staze za skijanje na Blidinju gradi veliki hotel koji će po završetku, uz smještaj, turistima nuditi i brojena sportsko-rekreativna sadržaje, kao i bazene. Također, tu je i planinarski dom koji bi trebao biti završen sredinom iduće godine.

Planinarski dom

Ističe kako bi planinarski dom, koji zajedno rade Općina Posušje i Planinarsko društvo “Pločno” iz Posušja, po svom završetku trebao imati kapacitete za vise od 100 osoba.

“U tijeku su radovi na vanjskoj fasadi na objektu planinarskog doma, a već su postavljeni otvori. Ispred doma radit ce se tereni sa sadržajima za djecu i odrasle”, ističe Bago.

S novim sadržajima koji ce privlačiti turiste počela je i novoosnovana udruga na Blidinju čiji su članovi već investirali u ovaj park prirode i razvili svoje poslove.

13726775_623349911157807_303151622934636152_n

“Vlasnici Hajdučkih vrleti planiraju dodatno svoju ponudu proširiti također jednom vrstom sportskih sadržaja. Tako će, među ostalim, turisti uskoro moći Blidinje obilaziti biciklima ili pak na konjima”, kaže Bago. Svoju nezamjenjivu ulogu u zimskom turizmu svakako imaju i brojna planinarska društva iz ovog dijela Hercegovine, GSS te vodiči koji su položili svu potrebnu obuku za vođenje turista. Jači razvoj turizma u ovom dijelu općine načelnik Bago očekuje i osnivanjem turističke zajednice na razini općine.

Osnivanje općinskih turističkih zajednica

“Novi federalni Zakon o turizmu predviđa osnivanje općinskih turističkih zajednica, sto ce nama omogućiti uređenje ove oblasti na području naše općine, kao i bolje uvezivanje s turističkih zajednica, što će nama omogućiti uređenje ove oblasti na području naše općine, kao i bolje uvezivanje s turističkim zajednicama te agencijama iz regije i svijeta nego što to sada imamo”, kaže Bago. Naglašava kako će ovaj park prirode ubuduće privlačiti veći broj turista, ali i investitora jer je, nakon 70 godina, konačno otklonjen problem za zemljišnim knjigama u ovoj općini koji će omogućiti davanje svih potrebnih dozvola investitorima. “I do sada smo imali veliko zanimanje investitora za ovaj dio naše općine, međutim, zbog činjenice da nismo imali sređenu gruntovnicu na području katastarske oblasti Blidinje, Masna luka i Bare, te investicije nisu realizirane”, ističe Bago.

Naglašava kako je Općina Posušje zajedno s Geodetskom upravom Federacije BiH našla rješenje i za problem nelegalnih objekata na Blidinju te da se uskoro kreće uređenje ove oblasti, odnosno izlaganje planova legalizacije te pravljenje urbanističkih planova.

(Večernji List)

OGLASI

Loading