Select Page

Na današnji dan rođen Ante Bruno Bušić

Na današnji dan rođen Ante Bruno Bušić

Na današni dan 1939. rođen je Ante Bruno Bušić – jedan od najpoznatijih i najznačajnijih poratnih hrvatskih emigranata – humanist, intelektualac, revolucionar, novinar, književnik i neustrašivi borac za hrvatsku slobodu.
Njegov život prekinut je hicima iz zasjede u dobi od 39 godina, 16. listopada 1978. godine u Parizu.

Njegovi su krvnici zaboravili da je moguće ubiti tijelo, ali da se duh, riječ, misao i istina nikako ne mogu ubiti i da će Ante Bruno Bušić nakon smrti postati simbolom otpora kojeg ne može slomiti nikakvo nasilje – pa ni kukavičko postavljanje zasjeda niti atentati iz mraka.

Na njegovoj nadgrobnoj ploči bili su uklesani stihovi Dobriše Cesarića iz pjesme “Trubač sa Seine” na hrvatskome i francuskome jeziku:

“Ja, skoro prosjak, duh slobode širim,
Pa ma i nemo na svom grobu svijeću,
Ja neću, neću, neću da se smirim.
Ko svježi vjetar u sparinu pirim,
A kada umor svlada duše lijene,
Na otpor trubim ja, trubač sa Seine!”

Njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Domovinu i pokopani u Aleji branitelja na zagrebačkom Mirogoju na 21. obljetnicu smrti (1999. godine) u njegovoj sanjanoj i slobodnoj Hrvatskoj.

U našoj općini jedna osnovna škola nosi naziv po njegovom časnom imenu, a za nas je osobito značajna 1. gardijska brigada Ante Bruno Bušić, utemeljena početkom ožujka 1992. u Posuškom Gradcu i koja je dala tolike svoje sinove kako bi se konačno ostvario san kojega je i Ante Bruno Bušić sanjao.

Opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading