Select Page

Na području ŽZH-a u sedam objekata inspekcija pronašla pokvarene namirnice

Na području ŽZH-a u sedam objekata inspekcija pronašla pokvarene namirnice

Hrana i piće kojima je rok upotrebe istekao mogu se pronaći i u trgovina na području Zapadnohercegovačke županije. Sanitarna inspekcija Zapadnohercegovačke županije je tijekom kontrole u sedam objekata pronašla namirnice kojima je istekao rok upotrebe.

Kako se navodi u izvješću ove inspekcije za prošlu godinu, namirnice su, nakon intervencije inspektora, stavljene izvan prometa te su odmah uništene. U izvješću se dalje navodi kako je prošle godine sanitarni inspektor sudjelovao u otpisu i neškodljivom uklanjanju proizvoda s isteklim rokom upotrebe u devet društava, a ukupna vrijednost uništene robe iznosila je 992.579,37 konvertibilnih maraka.

Županijski inspektori su reagirali i nakon upozorenja Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u kojem se navodi kako je proizvod jedne tvrtke vraćen s granice Republike Hrvatske. Naime, zbog povećanog sadržaja mikotoksina deoksinivalenola, zabranjen je uvoz ovog proizvoda na tržište Europske unije, odnosno Republike Hrvatske. Budući da je isti proizvod već bio plasiran na tržište BiH, naloženo je povlačenje s polica. Također, županijska sanitarna inspekcija je, postupajući po dopisu Federalne uprave za inspekcijske poslove, obavila inspekcijski nadzor kod uvoznika spornih dječjih igračaka na području Zapadnohercegovačke županije.

“Uvoznik spornih igračaka je pristao na njihovo uništenje zbog većeg sadržaja ftalata od dopuštenog. Igračke su uništene uz nazočnost županijske sanitarne inspekcije u drobilici JKP ‘Čistoća’ d.o.o. Široki Brijeg”, navodi se u izvješću Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije. Inače, prema informacijama iz izvješća, županijska sanitarna inspekcija je obavila 397 inspekcijskih pregleda. Ukupno su obavljena 264 redovita inspekcijska te 133 kontrolna pregleda, i to 94 inspekcijska pregleda kod pravnih i 303 kod fizičkih osoba.

Tijekom 2015. pregledano je ukupno 600 sanitarnih knjižica, a nakon djelovanja sanitarne inspekcije, izvađene su 294 sanitarne knjižice. Inspektori su prošle godine izdali i 135 odluka za uklanjanje nedostataka , kao i 18 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 11.900 konvertibilnih maraka.

abcportal.info

OGLASI

Loading