Select Page

Na SUM se uvodi “Elektronički identitet”

Na SUM se uvodi “Elektronički identitet”

Na Sveučilištu u Mostaru održano je predavanje „Elektronički identitet“ s temama “Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura Sveučilišta u Mostaru” čiji je izlagač bio dr. sc. Tomislav Volarić, potom “Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj” i “Mobilnost u akademskoj zajednici – usluga eduroam” izlagača mr. sc. Miroslava Milinovića, pomoćnika ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu računalnog centra Sveučilišta u Zagrebu.

„Razvojem informacijskih tehnologija došli smo do situacije da je pristup brojnim podatcima koji su potrebni svim istraživačima postao potreba, a ne privilegija. Danas ovakve sustave koriste svi – od studenta do nekog vrhunskog istraživača. Pristup obrazovnim materijalima treba i može biti omogućen svima, bilo kada i bilo gdje, na bilo kojem uređaju koji se koristi za pristup istim. Danas razmjenjujemo iskustva i govorimo o rezultatima suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru, o uspostavi sustava kojem su u temelju elektronički identiteti.“, ističe Milinović.

U sklopu predavanja predstavio se i rad Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru koji je u dvije godine rada ostvario velike rezultate na području usavršavanja i implementacije novih informacijskih tehnologija na Sveučilištu u Mostaru. Dr. sc. Tomislav Volarić ističe kako SUMiT čine mladi i sposobni ljudi koji su svoje obrazovanje stekli upravo na Sveučilištu u Mostaru.

„Sveučilište je u proteklom periodu jako puno uložilo u procese digitalizacije, naš rektor prof. dr. Zoran Tomić dao nam je potporu jer europska moderna sveučilišta jedino možemo pratiti u IT sektoru čime se i ponosimo. Imamo jako kvalitetnu suradnju sa SRCE-m iz RH, pratimo što oni rade, te isti sustav nastojimo primijeniti kod nas. Za sada nam ide dobro“, objasnio je Volarić.

Uvođenjem elektroničkog identiteta na Sveučilište u Mostaru objedinjavaju se sve informacijske usluge koje su postojale ranije, primjerice ISS, Studomat i sl., te će korištenje istih svim korisnicima biti jednostavnije. Uz navedeno, integracija budućih aplikacija i usluga će korisnicima donijeti još više mogućnosti za pristup brojnim sadržajima koji će im pomoći u njihovom akademskom i istraživačkom radu.

Univerzitetski-teleinformatički centar Univerziteta u Sarajevu također je sudionik predavanja “Elektronički identitet”, te daju punu potporu Sveučilištu u Mostaru u ovakvim projektima, koji poboljšavaju akademsku mrežu BiH, naglašava Enes Halilović iz UTIC-a.

„Nadamo se u budućnosti boljem razvoju mrežne infrastrukture u BiH što će doprinijeti općenitom poboljšanju ovakvih usluga kao što je elektronički identitet. Put kojim je krenulo Sveučilište u Mostaru sličan je onom iz Republike Hrvatske i Srbije, i to je dobro, nadamo se da ćemo svi zajedno uspostaviti bolje uvjete za uspješno uvođenje elektroničkog identiteta u BiH.“, zaključio je Halilović.

OGLASI

Loading