Select Page

Načelnik Bago na predsjedništvu SOiG-a

Načelnik Bago na predsjedništvu SOiG-a

U Sarajevu je u petak, 31.01.2020.g. kao član Predsjedništva općina i gradova iz ŽZH u FBiH prisustvovao načelnik Branko Bago na 11.sjednici ovog tijela. Na njoj su ,uz predsjedanje Ivana Vukadina načelnika Tomislavgrada, bili  nazočni Predsjednik Federalne Vlade g. Fadil Novalić i dopredsjednica i ministrica financija gđa Jelka Miličević.

Uz ostale teme koje su se na ovome sastanku  obrađivale, načelnik Branko Bago  se najprije zahvalio na razumijevanju koje ova Vlada ima za naslijeđene prispjele kreditne dugove Općine Posušje prema Vladi, ali  je ponovno posebno istaknuo nepravdu kojom se jedinicama lokalne samouprave kroz trenutno važeći  koeficijent u raspodjeli PDV-a uzimaju financijska sredstva  . U tome su se svi  nazočni složili jer se preko 70 % potreba građana ostvaruje na razini općina ili gradova a trenutnim koeficijentom  u raspodjeli PDV-a pripada ih samo 8,42 %  od ukupno prikupljenih financijskih sredstava. Tu je istaknut i problem otplate duga Federacije prema MMF-a kojeg sve razine vlasti moraju solidarno vraćati iz zajedničke mase novaca, iako se tim kreditima zaduživala samo Federacija.

Također je istaknuto očekivanje da će se u budućim strukturiranjima Federalne vlade naći načina da i jedinice lokalne samouprave , općine i gradovi, dobiju relevantno tijelo kroz koje će moći komunicirati  sve svoje potrebe i probleme. Bilo to kroz posebno novo ministarstvo ili u sklopu nekog ministarstva, što do sada nije bio slučaj.

OGLASI

Loading