Select Page

Nacrt zakona o MIO-u prihvaćen i u Domu naroda Parlamenta FBiH

Nacrt zakona o MIO-u prihvaćen i u Domu naroda Parlamenta FBiH

Izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji je na jučerašnjoj sjednici prihvatio i Zastupnički dom tog parlamenta.

Ovaj zakon, za koji je naglašeno da je reformski, u proceduru je uputila Vlada FBiH, a izradilo ga je Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izaslanicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine mirovina za one koji su otišli u mirovinu po novom zakonu o MIO.
Istakao je da je predviđeno da se redovno usklađivanje mirovina vrši 15. travnja svake godine.

– Zakonom se ostavlja mogućnost izvanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih mirovina ako su pozitivni ekonomski pokazatelji – naglasio je Drljača.

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić je kazao da se radi o veoma bitnom, reformskom zakonu kojim će sigurno biti ukinuti nepravda.

– Sada imamo situaciju da su mirovine veće od plaće. To se više ne smije dešavati. Ispravljene su i nepravde prema ženama šehida i poginulih branitelja kojima će biti omogućeno da imaju mirovinu i kada djeca završe školovanje – rekao je Ćatić objašnjavajući što je Klub Bošnjaka dao podršku novom zakonu o MIO-u.

Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić, koji je bio gost sjednice, istakao je da će mirovine, prema ovom nacrtu, a prema proračunima sindikata policije, biti za 30 posto manje policijskim službenicima.
– Molim premijera da nađe rješenje za naš problem, jer nama nije do radikalnih mjera, naučili smo da štitimo naše građane i surađujemo – poručio je Hadžiabdić.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO-u, koji je Vlada utvrdila 24. listopada, planirana su jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovine do srpnja 1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007. godine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading