Select Page

Razvojni forum ZHŽ: aktivnosti u privlačenju europskih fondova

Razvojni forum ZHŽ: aktivnosti u privlačenju europskih fondova

Godišnji Razvojni forum Županije Zapadnohercegovačke održan je danas u Grudama na imanju gospodarstva Marića gaj. Ovaj Forum, u sklopu planiranih aktivnosti, organizira Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije. Cilj ovog Foruma je na jednom mjestu okupiti sve relevantne sudionike iz javnog, nevladinog i poslovnog sektora Županije Zapadnohercegovačke, razmijeniti aktualne informacije o projektima koji se provode i planiraju u sljedeće dvije ili tri godine u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Prema riječima predsjednika Vlade ZHŽ Zdenka Ćosića ovim forumom Ured za europske integracije je sa svojim razvojnim djelom izašao u javnost. „Cilj nam je napraviti skeniranje stanja u županiji, prikupiti informacije i koordinirati sve aktivnosti koje su vezane za razvojno planiranje idućih godina. S takvim informacijama stvaramo podlogu za izradu našeg novog akcijskog plana iz strategije integralnog razvoja naše županije“, kazao je Ćosić. Dodao je da je cilj pronaći odgovarajuće strategije i poteze kada je u pitanju priprema razvojnih projekata i kada je u pitanju iznalaženje sredstava za njihovo realiziranje.

Ravnatelj REDAH-a Ivan Jurilj je kazao da je forum prva stepenica u osnivanju našeg internog mehanizma koordinacije kako bi bili što spremniji u ovim procesima europskih integracija te da možemo što kvalitetnije privući projekte prije svega iz europskih fondova. „Ovo je dakle priprema podloge za iduće trogodišnje razdoblje kroz izradu jednog realnog plana naše razvojne strategije“, kazao je Jurilj. S obzirom na status BiH ima ograničene pristupe europskim fondovima. „Sada smo u programskom razdoblju 2014 -2020, te su najaktualniji programi prekogranične suradnje gdje se cijela ZHŽ aktivirala. Imamo vrlo uspješne i pozitivne projekte. Aktivne su bile i općine i županija i organizacije, ali mi želimo još i ovom kontekstu želimo napraviti mehanizama da pojačamo kapacitet“ , kazao je Jurilj. Dodao je da u sljedećem financijskom razdoblju 2021. – 2028. godine očekuju puno veća i konkretnija sredstva za razvojne procese u našoj županiji. „Da bi smo ih mogli provući mi moramo biti spremni i institucionalno i moramo imati ljude koji će to moći raditi. Cilj nam je organizirati općine, gradove, županiju ali i nevladin sektor i privatnike.“ Dodao je da se moramo financijski jačati, jer važan preduvjet privlačenja sredstava su vlastita financijska sredstva. „Moramo imati vlastita sredstva da bi mogli privlačiti dodatna sredstva izvana“, kazao je Jurilj. Dodao je da su potencijali ZHŽ iznimno veliki, tako da su područja ulaganja iz europskih fondova mogući na području kulture, turizma, poljoprivrede, malog i srednjeg poduzetništva koje prerađivačko i proizvodno, te izvozno orijentirano.

Općina Posušje dobar primjer

Dobar primjer je općina Posušje u kojoj je u tijeku projekt pod nazivom „COMPETE PLAMET“ – „Jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru metala i plastike kroz razvijanje mreže znanja i zajedničke poduzetničke infrastrukture”. Projekt je odobren u okviru programa “Interreg IPA, prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020“ kroz financiranje u 85% iznosu. Radi se infrastrukturnom, proizvodnom i tehnološkom projektu. S jedne strane ulagat će se u infrastrukturu u poslovnoj zoni Osrdak, asfaltirati pristupni put, staviti rasvjetu u poslovnu zonu i opremiti prostor s tri CNC stroja za automatsku ili numeričku obradu metala i plastike, te će se uspostaviti prekogranična mreža kompetencija i znanja u sektoru metala i plastike u prekograničnom području sa šibensko – kninskom županijom, a s druge strane, u sklopu projekta bit će organizirane stručne edukacije za rukovođenje strojevima te uspostavljena prekogranična mreža znanja u kojoj će se naći svi dionici iz sektora plastike i metala koji će se međusobno družiti, izmjenjivati stručne savjete i stvarati partnerstva. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 1 603 369, 21 eura od čega je vrijednost proračuna projekta Općine Posušje 408 909,81 eura.

posusje.net

OGLASI

Loading