Select Page

Najava: Dan domovinske zahvalnosti u Viru

Najava: Dan domovinske zahvalnosti u Viru

Predstavljanje knjige “Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda“ bit će održano večeras u 19.30 sati u velikoj dvorani školskog centra “Franice Dall’era” u Viru kod Posušja. Pored autorice o knjizi će govoriti i dr. Davor Ivo Stier, zastupnik u hrvatskom saboru.

Višnja Starešina je novinarka, publicistkinja, scenaristica i redateljica dokumentarnih filmova koja se bavi temama iz bliže hrvatske prošlosti i njihovim manje poznatim, nedovoljno istraženim, a nerijetko i kontroverznim aspektima. U svome radu je neumorna, hrabra, jasna, argumentirana i iznimno oštroumna.

O knjizi „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda“ je kazala sljedeće: ”Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige. Čudno je samo
koliko su i danas – Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled, bilo da aktivno lete“.

Knjiga “Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda” bit će predstavljena u sklopu manifestacije “Domovini vjerni u vjeri postojani“. To je manifestacija koja je uočnica proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koji se u BiH slavi jedino u Viru.

Predstavljanju knjige predhodit će sveta misa za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje. Misu će predvoditi don Ilija Drmić kod kapelice Isusova uskrsnuća u Viru.

Uz predstavljanje knjige biti će upriličen i kulturno – zabavni
program koji je na rasporedu u nedjelju 5. kolovoza.

Oluja: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Vojno-redarstvena akcija Oluja započela je 4. kolovoza 1995. u 5 sati
ujutro, a u njoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana
područja pod nadzorom Srba na kojima je bila uspostavljena paradržava
tzv. Republika Srpska Krajina koja je trebala postati dio Velike Srbije.

Treba istaknuti da je prvi dan Oluje za Hrvatsku vojsku bio najkrvaviji dan čitavog Domovinskog rata. Toga dana u žestokim borbama za probijanje prvih srpskih linija život je izgubio 121 hrvatski vojnik. Ukupni hrvatski vojni gubitci bili su 174 poginulih, 1.100
ranjenih vojnika, 3 zarobljena, 15 nestalih.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava.

Operacija Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i
jedan od simbola Domovinskog rata.

Posušje.net

OGLASI

Loading