Select Page

NAJAVA: U Knjižnici Ljubuški izložba fotografija autora Ljube Kovača

NAJAVA: U Knjižnici Ljubuški izložba fotografija autora Ljube Kovača

        NaslovnicaKŠC Ljubuški— O nama— Uprava— Poslovanje— Objekti—— Gradska športska dvorana—— Centar malih športova— Knjižnica— Javni pozivi i oglasi— Javne nabave— Natječaji— MarketingKnjižnica onlineInformacije— Bosna i Hercegovina— Ljubuški— Hrvatska i regija— Svijet— Prijelomna vijest— Crna kronika— Zanimljivosti— In medias res— PR Članak— OsmrtniceKultura— Aktualno— Kino— Kazalište— Glazba— Film— Životni stil— OstaloŠport— Nogomet— Košarka— Rukomet— Tenis— Borilački športovi— Ostali športovi— IntervjuGrad i Ljudi— Naš Ljubuški— Društvo i ljudi— Politika— Šport— Liga MZ Ljubuški— Kultura— Crna kronika— PovijestDogađanja— Novosti— Šport u gradu— Kulturni kutak— Politika i društvo— Otrgnuto od zaborava— Povijesni kutak— OstaloKontakt    

NAJAVA: U Knjižnici Ljubuški izložba fotografija autora Ljube Kovača

NAJAVA: U Knjižnici Ljubuški izložba fotografija autora Ljube Kovača

https://platform.twitter.com/widgets/tweet_button.a53eecb4584348a2ad32ec2ae21f6eae.hr.html#dnt=false&id=twitter-widget-0&lang=hr&original_referer=https%3A%2F%2Fiks-portal.info%2Fksc-ljubuski%2Fkniznica%2Fitem%2F17182-najava-u-knjiznici-ljubuski-izlozba-fotografija-autora-ljube-kovaca.html&size=m&text=NAJAVA%3A%20U%20Knji%C5%BEnici%20Ljubu%C5%A1ki%20izlo%C5%BEba%20fotografija%20autora%20Ljube%20Kova%C4%8Da%20-%20Ljubu%C5%A1ki%20Informativno%2C%20kulturno%2C%20sportski%20portal%20-%20Ljubu%C5%A1ki%20u%20srcu&time=1636555533592&type=share&url=https%3A%2F%2Fiks-portal.info%2Fksc-ljubuski%2Fkniznica%2Fitem%2F17182-najava-u-knjiznici-ljubuski-izlozba-fotografija-autora-ljube-kovaca.htmlhttps://web.facebook.com/v2.5/plugins/like.php?action=like&app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df173d15cf307c8%26domain%3Diks-portal.info%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fiks-portal.info%252Ff1de29b14a3b208%26relation%3Dparent.parent&container_width=155&href=https%3A%2F%2Fiks-portal.info%2Fksc-ljubuski%2Fkniznica%2Fitem%2F17182-najava-u-knjiznici-ljubuski-izlozba-fotografija-autora-ljube-kovaca.html&layout=button_count&locale=hr_HR&sdk=joey&share=false&show_faces=false&width=200

JU “Kulturno-športski centar” Ljubuški organizira samostalnu izložbu fotografija autora Ljube Kovača.

Ista će se upriličiti u srijedu 17. studenog, s početkom u 19 sati, u Knjižnici Ljubuški.

Svoj osvrt na izložbeni postav dat će Srećko Slišković.

“Poznati posuški novinar, publicist, majstor fotografije i ravnatelj Gradske knjižnice Posušje Ljubo Kovač / Grganović fotografijom se bavi više od četvrt stoljeća. Veliki je ljubitelj prirode, Božjih stvorenja, svega skladnog i lijepog. Radeći kao novinar i voditelj na Radio Posušju, objavljivao je novinske članke i publicistička djela u vodećim novinama i časopisima, gdje su mu izlazile i fotografije koje su ilustrirale ta djela. Osim toga Ljubo je istaknuti član Matice hrvatske, Napretka i Udruge hrvatskih novinara BiH, pa je poznat kao kulturni djelatnik ne samo u Posušju nego i šire – diljem BiH i Hrvatske. A to sve ne ide bez snimanja fotografija. Tko ga imalo pozna nikada ga ne može vidjeti bez fotoaparata koji je uvijek spreman “okinuti” i uhvatiti neki prizor, događaj ili krajolik. I to u pravom trenutku! Ima izvrstan osjećaj za pravi trenutak snimanja. Jer već za nekoliko sekundi sve ne će biti isto.

Ako novinar umjetnički fotograf nema  osjećaj za prizor, ljude i krajolik, i nije pravi novinar. Kad spomenuh čovjeka, to savršeno Božje stvorenje na sliku i priliku samoga Stvoritelja, može se odmah reći da Ljubine “slike” gotovo nikada nisu bez ljudske osobe..

Posebno voli snimati kulturne spomenike iz bliže i dalje prošlosti. Tu je arheološki lokalitet Nečajno (iz starijeg brončanog doba, znači prije četiri tisućljeća), kao dio šire poznate Posuške kulture; zatim stećci (bilizi) na Ričini, Blidinju, Tribistovu… možete vidjeti prizore uz grob Dive Grabovčeve, špilje i spomenike hajduka Mijata Tomića, rodne kuće hrvatskih velikana s posuškoga područja fra Grge Martića i fra Petra Bakule… Pa stare kuće, mlinice, mostove, primjere nekadašnje gradnje, ljepote krajolika.

Mnoge Ljubine fotografije ostaju kao svjedoci jednoga vremena. Gotovo svi prizori i događaji bi  se uskoro zaboravili  da nije ovih snimaka. Tu je posebno Grgino guvno i na njemu folklorne predstave, slikarske i kiparske kolonije, natjecanja u šijavici i gangi, u guslama i diplama, proslave obljetnica poznatih velikana Martića, Bakule, Ićana Ramljaka, Ferde Kovača, Frane Primorca, izložba kiparskih djela Ljube Mihalja… Na snimkama je osnivačka skupština Matice hrvatske u Posušju, radni sastanci u Bosiljni, obljetnice male i velike mature, slike predsjednice Kolinde na Blidinju, golfsko natjecanje na Topali (uz sarajevski jedini golfski teren u BiH), kupanje na Mrtvom moru (Izrael), članovi posuške Matice u dobrotvornom posjetu janjevskim Hrvatima na Kosovu. Tko će sve nabrojati događaje koji su važni za kulturu Posušja i Hercegovine! Njegove fotografije spajaju niz dokumentarističkih i umjetničkih tradicija, te odnos prema prirodi. Posebnu vrijednost imaju prizori koji sve nas okružuju. To su slike Božje prirode, krajolikâ i pejsaža. U tome je autor iskazao poseban istančani osjećaj.“, istaknuo je prof. Vlatko Mišetić.

Izložba je još jedna u nizu zajedničkih projekata gradskih knjižnica s područja ŽZH.

Iks-portal. Ba

OGLASI

Loading