Select Page

Najbolje od najboljeg na VI. Festivalu klapske pisme Posušje 2019.

Najbolje od najboljeg na VI. Festivalu klapske pisme Posušje 2019.

Najbolje od najboljeg na VI. Festivalu klapske pisme Posušje 2019.

Udruga Festivala klapske pisme Posušje organizira VI. Festival klapske pisme Posušje 2019. koji će se održati 2., 3. i 4. kolovoza, s početkom u 20:30 sati, na Trgu hrvatskih branitelja uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora dr. sc. Dragana Čovića i supokroviteljstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na ovogodišnjem festivalu nastupiti će 27 klapa iz BiH i Hrvatske u tri kategorije.

Nikad jača konkurencija, sva tri pobjednika Omiša u Posušju

U petak, 2. kolovoza u konkurenciji mješovitih klapa nastupiti će šest klapa. Subota, 3. kolovoz je rezervirana za deset muških klapa, dok će u nedjelju, 4. kolovoza na pozornicu 11 ženskih klapa.

Konkurencija će ove godine biti jača nego ikad. Na muškoj večeri nastupaju pobjednici Omiša, klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog koja je ujedno i prošlogodišnji pobjednik u Posušju te su tako ispunili obećanje kako će i ove godine biti pred posuškom publikom. Velika konkurencija će im biti klapa Bošket iz Zagreba koja je festival u Posušju osvajala u dva navrata a ove su godine vlasnici Brončanog štita iz Omiša, te klapa Contra iz Splita koja je u Omišu bila druga po glasovima publike. Svakako će svoje mjesto među nagradama opravdano tražiti ostale klape sudionice: Grga (Posušje), Zvizdan (Posušje), Poklisari (Dubrovnik), Rikordo (Blato, Korčula), Spalatos (Split), Okruk (Okrug Donji) i Žmul (Omiš).

U ženskoj konkurenciji možda čak i jača borba za prve nagrade. Na festivalu su i ove godine Klapa Orca (Split) – pobjednik Omiša te klapa Luše (Split) koja je osvojila drugo mjesto od strane stručnog žirija i prvu nagradu publike. Još će nastupiti, Uzorita (Sukošan), Mirabela (CZK) (Omiš), Besida (Klis), Skontradura (Dubrovnik), Narenta (Mostar), Mindula (Okrug Donji), Ankora (Podstrana), Stivanja (Trogir), Orca (Split) i Preženca (Zadar).

Šest klapa će se natjecati u mješovitoj kategoriji Maraška (Zadar), Komiža (Komiža, o. Vis), Sveti Nikola (Metković), Pašareta (Kučiće) i Veželica (Konavle) i pobjednici Omiša – Kampaneli (Donja Kaštela).

Zvučna imena hrvatske glazbe u revijalnom dijelu

Veliki glazbeni spektakl očekuje sve posjetitelje ovogodišnjeg Festivala u njegovom revijalnom dijelu, gdje ih očekuju nastupi velikih glazbenih umjetnika.

Jedan od njih je zasigurno Radojka Šverko, jedna od najvećih hrvatskih glazbenih diva, prepoznatljiva raskošna glasa, koja će nastupiti na prvoj večeri.

Na drugoj će pred klapsku publiku stati Zorica Kondža. Legenda hrvatske glazbene scene, splitska diva jedinstvenog glasa, zbog kojeg je dobila nadimak „The Voice“. Kondža je poznata po svojim iznimnim vokalnim sposobnostima i velikom rasponu glasa, za koji neki glazbeni poznavatelji kažu kako je “najbolje čuvana tajna hrvatske pop glazbe”.

Treću večer nastupiti će Đani Maršan, zadarski pjevač i skladatelj. Pripadnik je stare estradne garde, i ne nastupa puno, zato će ga posebno biti čuti u Posušju. Uživati ćemo u njegovim pjesmama kao što su “Prozor prema zalazu”, “Adio”, Bože čuvaj Hrvatsku”, “Djevojka s juga” i mnoge druge.

Izravan prijenos i vrijedne nagrade

Izravan prijenos VI. Festivala klapske pisme Posušje 2019. moći ćete pratiti na frekvencijama radio Posušja i radija Herceg-Bosne, te televizije Herceg-Bosne.

Inače, klape se u sve tri kategorije natječu za prvu nagradu Posuški stećak, a uz ovo priznanje osigurana je i novčana nagrada od 1.500,00 KM. Drugo mjesto bit će uz priznanje nagrađeno s 1.000,00 KM, a treće s 500,00 KM.

U sve kategorije priznanjem Bura bit će nagrađene najbolje klape po izboru publike.

Sudbina klapa je u rukama pet članova žirija, koji su istaknuti glazbenici, skladatelji i glazbeni pedagozi koji poznaju što klapsku što vokalnu izvedbu uopće. Tako će i ove godine u Posušje doći maestro Joško Ćaleta, Marko Rogošić, Mojmir Čačija, Ivica Kaleb i Terezija Kusanović.

Ovogodišnje statue „Posuški stećak“ i „Bura“, koje se dodjeljuju klapama za prvo mjesto po izboru žirija, odnosno publike, autohtoni su proizvod iz tvrdog posuškog kamena a izradio ih posuški kipar Mario Mihalj.

Voditeljski duo Ornela Vištica i Joško Lokas voditi će nas i kroz ovogodišnji festival.

Ulaz na festival je BESPLATAN.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading