Select Page

NAJHLADNIJA ZIMA? Jedni najavljuju ledeno doba, drugi blagu zimu

NAJHLADNIJA ZIMA? Jedni najavljuju ledeno doba, drugi blagu zimu

I prošle godine su pojedini meteorolozi najavljivali najhladniju zimu u zadnjih 1000 godina. Dogodilo se suprotno, ali ove godine

Nadolazeća zima neće biti najhladnija u posljednjih 100 godina, već će biti blaga, rekla je dežurna stručnjakinja za prognozu vremena u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Milica Đorđević. Ona je istaknula da je ovu prognozu dao Europski centar za srednjoročnu vremensku prognozu koji se nalazi u Velikoj Britaniji, te da se zahladnjenja očekuju krajem studenoga, dok će siječanj biti hladniji od prosjeka i s većim količinama oborina nego prošle godine. – Informacija o tome da će nadolazeća zima biti najhladnija u posljednjih 100 godina je neprovjerena, tvrdi Đorđevićeva.

1622691_578114365612757_1183057586_n

Izmišljotina?

– To je potpuno izmišljeno i onda informaciju svi prenose bez ikakve provjere. Nitko to nije provjerio prije nego što je objavio. Tko su ti britanski meteorolozi u toj informaciji, ne postoji ime ni institucija i svake godine se ista priča događa, rekla je Đorđević. Ona je istaknula da ti meteorolozi, najvjerojatnije, uopće ne postoje, a ako su i davali izjave možda se to odnosilo samo na Britaniju. Đorđević je podsjetila da se i prošle godine pojavila neprovjerena i netočna informacija da će zima biti najhladnija u posljednjih 1000 godina. Britanski meteorolozi su javili kako će velike količine snijega uporno zatrpavati Europu te kako će biti praćene veoma niskim temperaturama. Prema navodima britanskih meteorologa, arktička zima će okovati kontinent čak pet mjeseci, objavio je portal Vecernji.ba. Najavljuju da prvi ledeni val možemo očekivati već u studenome. Za siječanj se predviđa rekordno niska temperatura od -27 Celzijevih stupnjeva, i to na većem dijelu kontinenta, uključujući i Balkan.

1544988_578110872279773_2005698287_n

Snijeg u studenome

Naglo zahladnjenje sa sobom će donijeti i snijeg na planinama.

Niži krajevi na bijele pahulje čekat će do druge polovine studenoga, kažu meteorolozi koji se slažu s britanskim kolegama i prognoziraju da će nastupajuća zima biti hladnija i s više snijega nego prošla.

– Prvi snijeg u nižim predjelima može se očekivati u studenome, i to u drugoj polovini mjeseca, a pratit će ga, svakako, jače zahladnjenje. Posljednji tjedan studenoga je uobičajeno vreme za prvi snijeg u gradovima, ali ove godine možemo ga očekivati i malo ranije.

Generalno, prošla zima je bila topla s malo snijega, a ove očekujemo znatno niže temperature i više kiše i snijega, navodi meteorolog Nedeljko Todorović. U BiH se izgleda ni meteorolozi više ne mogu dogovoriti.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading