Select Page

Najmlađi bračni par u povijesti Vira, u mjestu gdje aronija raste i cvjeta

Najmlađi bračni par u povijesti Vira, u mjestu gdje aronija raste i cvjeta

U župi sv. Jure u Viru 19. siječnja 1975. vjenčali su se pred don Ivanom Vukšićem (kapelan: 1974.-1978.), tadašnjim kapelanom župnika don Tadije Pavlovića (župnik: 1964.-1977.), Milan Lovrić, koji je rođen 13. ožujka 1958. u Budimirima – Vir od oca Bože i majke Zore r. Budimir, i Mira Čamber, rođena 3. siječnja 1959. u Dubravi – Vir od oca Filipa Čambera i Dragice Čamber. Svjedoci su bili Jozo i Milan Čamber. Već su u sretnom i skladnom braku 43 godine.

Rodili su i odgojili troje djece: Predraga (1975.), Zoricu (1981.) i Jozu (1984.). Predrag se oženio s Danijelom Budimir, te su stekli do sada dva sina: Božu i Matu. Zorica se udala za Ivicu Milića i rodili su do sada dva sina: Josipa i Gabrijela. Jozo je oženjen s Vesnom Kusić i imaju do sada kćer Penelopu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Milan je u njemačkom gradu Frankfurtu na radu od 1973. god., a njegova supruga pridružila mu se 1976. god. i otada su tamo sve do danas. U svome zavičaju podigli su lijepu i prostranu kuću, u koju se navrate svake godine. Milanova majka Zorka vratila se u svoj kraj i župu, gdje proživljava svoje staračke dneve liječeći se i moleći se Bogu svemoćnome. Župnik je pohađa, kao i ostalih 60-ak staraca i starica, redovito za Božić, Uskrs i Veliku Gospu, kada se ispovjedi i pričesti, a prema potrebi i čašće tijekom godine.

Ovdje valja naglasiti bitnu činjenicu, a ta je da su se poznavali kao školarci u svojoj zavičajnoj školi u Viru, a onda kao mladić i djevojka oko dvije godine. Nisu odugovlačili s vjenčanjem i nisu se bojali stupiti u bračnu zajednicu, Milan sa 16 godina i 11 mjeseci, a Mira s 15 godina i nepunim jednim mjesecom, te krenuti u daleki svijet radi rada i zarade. U bračnoj slozi i obiteljskom zajedništvu držala ih je ljubav, vjera i nada – to troje, ali najjača je ljubav, da podsjetim na riječi sv. Pavla u Himnu ljubavi (1 Kor 13,1-13).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovaj dio Vira – Budimiri dobrano je oživio zahvaljujući četirima moliteljicama časnim staricama koje na taj način obnavljaju selo i Miri Lovriću koji je prije šest godina posadio aroniju po njivama iza sela, koja uglavnom obilato rađa, a od njezinih plodova, što ih unovčuje u određenoj količini kao svježe plodove, on sam proizvodi sok bez šećera, liker, pekmez, tinkturu, čaj od aronije i dr. Podosta je uložio u ovaj posao, ali polagano se sve vraća stvarajući zadovoljstvo i njemu i ljudima njegova okružja, jer se postupno otvaraju mogućnosti rada na svome vlastitom prostoru.

Tako se u ovome selu i dijelu Vira susreću snažne moliteljice, najmlađi vjenčani par u glasovitom Viru koji u tuđini gradi Domovinu i poduzetnik što je posadio aroniju “na svome plemenitom“ i zatražio potom Božji blagoslov za nju sa svojim župnikom koji zahvalan za molitvu, sve bračne parove i obitelji i radnike, ispisa ove retke blagoslovljenoga dana, 22. kolovoza 2018., kada se slavi B. D. Marija Kraljica Neba i Zemlje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

don Ilija Drmić

OGLASI

Loading