Select Page

Najveće curenje dokumenata ikad: Otkriveno tajno bogatstvo svjetskih vođa

Najveće curenje dokumenata ikad: Otkriveno tajno bogatstvo svjetskih vođa

PANDORINI DOKUMENTI naziv je za novo curenje dokumenata koji otkrivaju tajno bogatstvo oko 35 svjetskih vođa, i bivših i sadašnjih, te više od 300 dužnosnika diljem svijeta.

TKO SE JOŠ SPOMINJE U PANDORINIM DOKUMENTIMA?

BBC piše kako se u dokumentima spominje oko 35 bivših i sadašnjih svjetskih vođa čiju je imovinu istražilo preko 100 novinara.

Među njima su kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta i šest članova njegove obitelji koji su vlasnici više offshore kompanija. Novinari su otkrili njihovu povezanost s 11 kompanija od kojih jedna ima imovinu vrijednu 30 milijuna dolara.

BBC piše kako se iz dokumenata čini da je odvjetnička tvrtka koju je osnovao ciparski predsjednik Nicos Anastasiades prikrivala pravog vlasnika više offshore kompanija te da se radi o bivšem ruskom političaru koji je optužen za pronevjeru. Odvjetničko društvo to demantira.

Dokumenti otkrivaju i da je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky imao offshore kompaniju ali je neposredno prije pobjede na izborima 2019. godine prenio svoj vlasnički udio drugoj osobi.

PANDORINI DOKUMENTI SU PANAMSKI DOKUMENTI NA STEROIDIMA”

“Pandorini dokumenti su Panamski dokumenti na steroidima. Pandorini dokumenti pokazuju da oni koji bi mogli okončati porezne oaze imaju koristi od njih. Dokumenti otkrivaju tajne tvrtke više od 300 političara iz više od 90 zemalja.

Oni kupuju nekretnine, trguju dionicama, kupuju kuće, automobile, umjetnička djela”, rekao je Gerard Ryle, prvi čovjek ICIJ-a.

PUTINOVA LJUBAVNICA KUPILA LUKSUZNI APARTMAN U MONACU?

Washington Post piše da su novinari otkrili kupovinu luksuznog apartmana u Monacu koji bi mogao biti povezan s Vladimirom Putinom jer je vlasnica Ruskinja koja navodno ima s njim dijete. Dodaju da im niti Ruskinja niti Kremlj nisu odgovorili na upit.

BBC piše kako su Tony Blair i supruga uštedjeli 312.000 funti poreza prilikom kupnje nekretnine u Londonu. Zgrada od četiri stana sada je pravno u vlasništvu tvrtke Cherie Blair i njezine zaklade za žene.

Kako su to uspjeli?

Nekretnina je bila u vlasništvu offshore-kompanije. Umjesto da kupi nekretninu direktno, Blair je otvorila tvrtku u Velikoj Britaniji, koja je kupila onda tvrtku koja je bila vlasnik nekretnine te je tako tvrtka Cherie Blair postala novim vlasnikom nekretnine. Na kupnju tvrtke ne plaća se porez, stoga Blairovi nisu platili porez.

BBC piše da je Cherie Blair rekla da su prodavači inzistirali na tome da se nekretnina proda preko tvrtke drugoj tvrtki.

ČEŠKI PREMIJER KUPIO RASKOŠNO IMANJE NA FRANCUSKOJ RIVIJERI

Češki premijer Andrej Babiš u tajnosti je kupio raskošno imanje na francuskoj rivijeri koristeći offshore-tvrtke.

11-GODIŠNJAK U LONDONU IMAO NEKRETNINU OD 33 MILIJUNA FUNTI

Pandorini dokumenti otkrivaju kako je obitelj azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva došla do 17 nekretnina za koje nitko nije znao, a među njima je i ured u Londonu vrijedan 33 milijuna funti, čiji je vlasnik bio njegov 11-godišnji sin.

BBC piše da je azerbajdžanska vladajuća obitelj često i dugo bila optuživana za korupciju. Zgradu s uredima u Londonu kupila je tvrtka u vlasništvu obiteljskog prijatelja Alijevih, a mjesec dana nakon kupovine, 2009. godine, vlasništvo je preneseno na Alijevog sina.

BBC piše i da je otkrivena još jedna nekretnina u vlasništvu Alijeve obitelji, koja je 2018. godine prodana za 66 milijuna dolara Crown Estateu, kojima upravlja britansko Ministarstvo financija.

ŠTO OTKRIVAJU PANDORINI DOKUMENTI?

Pandorini dokumenti temelje se na istrazi 11.9 milijuna dokumenata iz 14 pružatelja offshore-usluga te omogućavaju, tvrdi Oštro, znatno širi presjek tajnog poslovanja offshore-industrije.

Pandorini dokumenti razotkrivaju financijske tajne mnogo većeg broja državnih čelnika i javnih dužnosnika od Panamskih dokumenata, koji su nakon objave 2016. godine izazvali policijske racije i donošenje novih zakona u desecima zemalja te pad premijera na Islandu i u Pakistanu.

Sve u svemu, nova curenja otkrivaju stvarne vlasnike više od 29.000 offshore-tvrtki, koji dolaze iz više od 200 zemalja. Najviše ih je iz Rusije, Velike Britanije, Argentine, Kine i Brazila.

Index. Hr

OGLASI

Loading