Select Page

PAPA FRANJO: SVETOST je poziv svih vjernika

PAPA FRANJO: SVETOST je poziv svih vjernika

U prigodi međunarodnoga kongresa naslovljenoga „Izvanredna žena“, posvećenoga svetoj Tereziji Avilskoj, papa Franjo je poslao videoporuku u kojoj je istaknuo da je Božja dobrota veća od svih zala koje možemo učiniti te da On ne pamti našu nezahvalnost

U prigodi međunarodnoga kongresa naslovljenoga „Izvanredna žena“, posvećenoga svetoj Tereziji Avilskoj, koji je održan prošlih dana u Ávili povodom 50. obljetnice proglašenja te svetice crkvenom naučiteljicom, papa Franjo je poslao videoporuku u kojoj je istaknuo da je Božja dobrota veća od svih zala koje možemo učiniti te da On ne pamti našu nezahvalnost.

Molitva koja postaje djelo, donosi milosrđe, koja otvara za nadu, pomaže osjetiti da je Bog velik te upućuje na put svetosti. Tu je važnu poruku Crkvi tijekom života darovala sveta Terezija Avilska – istaknuo je papa Franjo u videoporuci na španjolskom jeziku, koju je poslao sudionicima međunarodnoga kongresa naslovljenoga „Izvanredna žena“, održanoga ovoga tjedna na katoličkom sveučilištu Svete Terezije od Isusa u Ávili, povodom 50. obljetnice proglašenja te svetice crkvenom naučiteljicom.

Kršćani pozvani obnoviti zemlju

„Izvanredna žena“, izraz je koji je rabio Pavao VI. kako bi opisao tu mladu ženu sposobnu ustrajati u sjedinjenju s Gospodinom, biti poslušna Duhu, ostajući vatra Božje ljubavi – napomenuo je papa Franjo. Odvažnost, kreativnost i izuzetnost svete Terezije kao reformatora, plod su unutarnje Gospodinove prisutnosti – istaknuo je te dodao – Naši dani imaju mnogo sličnosti s onima iz XVI. stoljeća, kada je živjela sveta Terezija. Kao tada, tako smo sada mi, kršćani, pozvani učiniti da snaga Duha Svetoga nastavi kroz nas obnavljati lice zemlje, u sigurnosti da su u konačnici sveci ti koji pomažu svijetu da ide naprijed do svojega posljednjeg cilja.

Put svetosti

Podsjećajući da svetost podupire čovječniji način života, papa Franjo je istaknuo da ona nije za „stručnjake u božanskim stvarima“ nego je poziv svih vjernika. U svakom slučaju, svetost znači originalnost, jer je svatko pozvan na drugačiji put. Svetci nas ohrabruju i potiču, ali nisu za nas kako bismo nastojali doslovno ih oponašati – napomenuo je Papa te dodao – Svetost se ne kopira, jer i to bi nas moglo odvesti daleko od jedinoga i različitoga puta koji Gospodin ima za svakoga od nas. Važno je da svaki kršćanin razluči vlastiti put. Svatko od nas ima svoj put svetosti, susreta s Gospodinom.

Od grijeha do milosrđa

Znak sjedinjenja s Bogom, koje se njeguje u molitvi, nalazi se u ostvarenim djelima. To zahtijeva i osobne promjene jer, otvoreni Duhu, postajmo ponizniji, pozorniji na potrebe naše braće, bolja djeca svetoga Božjeg naroda. Takav put nije otvoren onima koji se smatraju čisti i savršeni, nego onima koji, svjesni svojih grijeha, otkrivaju ljepotu milosrđa Boga koji prihvaća sve ljude, iskupljuje sve, i poziva sve na prijateljstvo s Njim.

Sveta Terezija, koja se smatrala vrlo bijednom, kako je sama govorila, prepoznala je da je Božja dobrota veća od svih zala koja bismo mogli učiniti. On ne pamti našu nezahvalnost – objasnio je Papa. Gospodin se ne umara praštati, ali velika je opasnost ta da se mi umorimo moliti ga za oprost.

Od molitve do bratstva

Sveta Terezija, izvanredna žena, kreativna i inovativna – kako ju je opisao papa Franjo – otkrila je ideal bratstva kroz molitvu koja otvara za nadu. Riječ je o idealu koji je željela postići u samostanima koje je osnovala; to vrijedi i danas kada među samostanima postoje „male borbe“. Živimo u teškim vremenima kojima su potrebni vjerni Božji prijatelji, snažni prijatelji – rekao je Papa. Velika je napast da popustimo razočaranosti, bezvoljnosti, žalosnom i neutemeljenom predosjećaju da će sve loše završiti. Onom jalovom pesimizmu osoba nesposobnih dati život. Pesimizmu koji zatvara ljude u njihove zaštićene ograde.

S druge nas strane molitva otvara – istaknuo je Papa – pomaže nam osjetiti da je Bog velik, da je dalje od obzora, da je Bog dobar, da nas voli i da povijest nije izmakla iz njegovih ruku. Možemo hoditi mračnim stazama (usp. Ps 23,4); ne bojte se ako je Gospodin s vama, ali On ne prestaje hoditi kraj nas i voditi nas do cilja koji svi želimo, do vječnoga života. S njim je svaki izazov pobijeđen i srce je puno radosti.

Molitva

Na kraju, papa Franjo je potaknuo da molimo sljedeće riječi: Ne dopustite da vas išta uznemiri, ne dopustite da vas išta uplaši; sve prolazi, Bog se ne mijenja. Strpljenje će doseći sve. Onaj tko ima Boga, ništa mu ne nedostaje. Dovoljan je samo Bog. (kta/rv)

OGLASI

Loading