Select Page

Nastavljeni razgovori oko rješenja problematike GP Osoje

Nastavljeni razgovori oko rješenja problematike GP Osoje

Na incijativu načelnika Branka Bage danas je općinu Posušje ponovno posjetio ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje dr. Miro Džakula. Tema koja je i dalje aktualna je problematika graničnog prijelaza Osoje. U ovom, drugom u nizu planiranih sastanaka, osim načelnika, svoje zahtjeve i probleme s kojim se svakodnevno susreću zbog neadekvatnog graničnog prijelaza prema Republici Hrvatskoj, g. Džakuli iznjeli su i predstavnici mjesnih zajednica, srednjih škola, autoprijevoznika i gospodarstvenici.

Na potrebe i poteškoće stanovnika općine Posušje, koji rade na području RH, školuju se ili u druge svrhe koriste ovaj granični prijelaz referirao se predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar.

Ispred gospodarstvenika Miri Džakuli obratili su se Ivica Pavković i Damir Vican. Nastojali su približiti kako gužve utječu na njihovo svakodnevno poslovanje, te zatražili savjet u kojem smjeru je najbolje ići i kako najbrže doći do konačne izgradnje graničnog prijelaza.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Mario Knezović govorio je o poteškoćama s kojima se susreću njegovi učenici kada nastoje obaviti obveznu praksu na području Makarske rivijere. Po njegovim rječima uložilo se puno truda kako bi škola isposlovala ugovore o obavljanju učeničke prakse s renomiranim hotelima i ugostiteljima na Jadranu, utvrđen je organizirani prijevoz za te učenike, roditelji kao i ugostitelji imaju točno utvrđen raspored njihovih dolazaka i odlazaka. Sve navedeno ugroženo je višesatnim čekanjima u kolonama na granicama, posljedica može biti raskid ovih ugovora, a svim učenicima i osobna šteta da se dokažu kao vrijedna radna snaga i nastave svoj angažman i nakon prakse.

Predsjednik mjesne zajednice Čitluk Branko Biško zanimao se za stanje incijative upućene Mješovitom povjerenstvu za pitanje granica između BiH i RH koja se tiče otvaranja graničnog prijelaza Jovića Most za putnike.

Načelnik je također na sve izneseno nadodao i brojne upite koji su mu, vezano za ovu problematiku, upućeni od strane poduzetnika i obrtnika iz Republike Hrvatske, građana Imotske krajine i predstavnika njihove vlasti. Naime, oni su revoltirani izostankom bilo kakvih vidljivih aktivnosti s bosanskohercegovačke strane prijelaza, pogotovo nakon realizacije radova s hrvatske strane granice. Naglašava kako je on kao Načelnik u više navrata intervenirao kod odgovornih osoba da bi došlo do izgradnje ovog prijelaza sa hrvatske strane i kako sada nema adekvatnog odgovora na prozivke zašto su izostale naše aktivnosti.

Sastanku je bio prisutan i načelnik Policijske uprave Posušje Ivica Pavković koji je iznio činjenicu da stvaranje gužvi od nekoliko kilometara na prometnicama prema gradu stvara potrebu dodatnog angažmana policijskih patrola. U takvim situacijama čest je slučaj da ljudi napuštaju svoja vozila, hodaju uz prometnice pa se narušava sigurnost svih sudionika u prometu, a to je segment koji se u okviru ove problematike ne smije zanemariti.

Džakula je istaknuo kako je Uprava na čijem je čelu do sada uradila nekoliko značajnih aktivnosti kada je u pitanju GP Osoje, od prekategorizacije ovog prijalaza za promet roba uz promet putnika, do kupovine zemljišta na području gdje se predviđa izgradnja prijelaza. Naglasio je kako postoji idejni projekt, te su osigurana sredstva za projektnu dokumentaciju i ishodovanje potrebnih dozvola.

Najznačajni zaključak ovog sastanka su aktivnosti oko iznalaženja konačnog rješenja izgradnje GP Osoje. U tom pogledu Džakula podržava stav lokalne zajednice, te rješenje vidi u financiranju projekta iz alternativnih sredstava. Sljedeći korak koji će poduzeti Uprava biti će suradnja s predstavnicima Općine Posušje kroz koju će se konkretizirati izgled i kapacitet GP Osoje i krenuti u izradu izvedbenog projekta. U planirane aktivnosti krenut će se kroz sljedećih desetak dana, a po izradi izvedbenog projekta slijede postupci natječajnih procedura za izvođenje radova.

Potrebno je istaknuti kako je nositelj ovog projekta Uprava za neizravno oporezivanje koja će osigurati sredstva i izgraditi prijelaz, a pri tom ima svekoliku podršku lokalne administracije.

Na zahtjev sudionika sastanka za prekategorizacijim prijelaza Jovića Most u ljetnom periodu za promet putnika, Džakula istaknuo je kako Uprava već poduzima sve potrebno da se na ovom prijelazu postavi potrebna infrastruktura i uvjerenja je kako će incijativa oko GP Jovića Most biti realizirana.

Opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading