Select Page

NATO pozvao Rusiju da uništi novi raketni sustav

NATO pozvao Rusiju da uništi novi raketni sustav

Sjevernoatlantska alijansa pozvala je u utorak Rusiju da uništi novi raketni sustav prije krajnjeg roka u kolovozu i sačuva sporazum po kojem su nuklearne bojne glave smještene na kopnu izvan Europe, ili će se suočiti s odlučnijim odgovorom Saveza u regiji.

Ministri obrane NATO-a razgovarat će o svojim novim koracima zadrži li Moskva raketni sustav koji bi, kako kaže SAD, omogućavao kratkoročne nuklearne napade na Europu i prekršio Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa – INF iz 1987. godine.

– Pozivamo Rusiju da postupa odgovorno, ali ne vidimo znakove da to Rusija namjerava – rekao je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

– Morat ćemo odgovoriti – dodao je on.

Nije ulazio u detalje, ali diplomate kažu da će ministri obrane razmotriti da nad Europom leti više američkih borbenih zrakoplova sposobnih za nošenje nuklearnih bojevih glava, da bude više vojne obuke te da se premjeste američke pomorske rakete, prenosi Al Jazeera Balkans.

SAD i njegovi NATO saveznici žele da Rusija uništi sustav krstarećih raketa 9M729/29/SSC-8 sposobnih za nošenje nuklearnog oružja, što je Moskva do sada odbijala učiniti.

Rusija opovrgava da krši sporazum INF, optužujući Washington da traži utrku u naoružanju.

Vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading