Select Page

Naziru se kadrovska rješenja za pozicije u vlasti

Naziru se kadrovska rješenja za pozicije u vlasti

Dok se u Republici Srpskoj polako nazire i kadrovski, a ne samo stranački i nacionalni sastav izvršne vlasti, u Federaciji poslijeizborni procesi još traju. Prave se i formiraju županijske skupštine u većinski bošnjačkim županijama. Bez obzira na ishod međustranačkih razgovora u trokutu SDA-DF-HDZ BiH, izvjesno je da se podjela dvije ključne nacionalne pozicije neće mijenjati te da će Hrvatima pripasti mjesto predsjednika Federacije, a Bošnjacima pozicija entitetskog premijera.

Čekaju se Bošnjaci

Dopredsjednik HDZ-a Marinko Čavara trebao bi biti novi predsjednik Federacije, dok su Adil Osmanović i Denis Zvizdić najozbiljniji kandidati za premijere na državnoj i federalnoj razini. Što se tiče kadrovskog sastava federalne Vlade, o tome je još rano govoriti, ali je izvjesno da bi moglo doći do nacionalne preraspodjele određenih ministarstava. HDZ BiH, odnosno koalicija HNS-a, očekuje i traži pet hrvatskih i jedno srpsko mjesto u Vladi Federacije BiH. HDZ će inzistirati da druga najvažnija pozicija u Vladi, ona ministra financija, ponovno pripadne Hrvatima, ali da o drugim resorima pregovara. Hrvati su ovaj put posebno zainteresirani za Ministarstvo branitelja, na čijem čelu nikada do sada nije bio hrvatski predstavnik, piše Vecernji.ba. Cijeneći svoj izborni rezultat, HNS, odnosno koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, očekuje i sve hrvatske pozicije u federalnim agencijama i institucijama, dok bi sve ostale pozicije popunjavali kadrovi drugih partnera u vlasti. Trenutačno je problem u županijama s većinskim bošnjačkim stanovništvom gdje ključnu ulogu imaju SDA i DF. “Večernjak” doznaje kako će to biti i jedna od glavnih tema sastanka koji planiraju čelnici dvije stranke Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Nezaobilazna tema razgovora bit će i raspodjela pozicija na federalnoj i državnoj razini. Što se tiče Vijeća ministara BiH, odnosno državne razine, izvjesno je da će Bošnjacima pripasti mjesto predsjedatelja, a najizgledniji kandidati su već spomenuti Osmanović i Zvizdić.

Sastanci idući tjedan

Koalicija HNS-a traži tri ministarska i četiri zamjenička mjesta za Hrvate. I tu bi moglo biti promjena u odnosu na trenutačnu nacionalnu raspodjelu resora, a Hrvati su vrlo zainteresirani za preuzimanje Ministarstva vanjskih poslova. Do promjene nacionalnosti ministara moglo bi doći i u resorima prometa i veza, financija i civilnih poslova. Idućeg tjedna trebali bi biti intenzivirani međustranački sastanci o formiranju vlasti na federalnoj, ali i državnoj razini. Već 2. prosinca je konstituiranje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, dok bi 10. prosinca trebao biti konstituiran Zastupnički dom Parlamenta BiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading