Select Page

NE PROPUSTITE! – PREDSTAVA “SKUPLJANJE KOSTIJU“

NE PROPUSTITE! – PREDSTAVA “SKUPLJANJE KOSTIJU“

13.travnja (subota) 2019. u kinodvorani u Posušju, U 19 sati , splitska dramska umjetnica Mladenka Gruica izvest će svoju monodramu naziva „Skupljanje kostiju & ld quo; koju je režirala na osnovu intervjua s Grlom Pedić, jednom majkom iz zadarskog zaleđa, iz mjesta Paljuv.

Kada su četnici 1991. okupirali mjesto, Grlin sin Ante je poginuo kao hrvatski branitelj a njegova majka je, krijući se od četnika koji im nisu dali pokopati poginule, nosila deku pod rukom kako bi pokrivala sinovo tijelo da ga divlje životinje ne bi oskvrnjivale. Tijelo njenog sina je bilo bez glave, zolja mu je raznijela glavu. Stara majka i njena susjeda su kriomice od četnika išle „dicu svoju pokrivat“

Ova predstava je izvedena u vele mjesta, pod pokroviteljstvom crkve, braniteljskih i stradalničkih udruga, a škole dovode učenike na ovu predstavu, u zamjenu za jedan školski sat iz povijesti.

Mladenka Gruica je entuzijast – glumi, potpisuje režiju i scenografiju- dobitnica je nagrade „Umjetnik naroda moga“ za osobit doprinos u promicanju hrvatske tradicionalne, povijesne, kulturne i identitetske baštine kroz kulturne projekte.

OGLASI

Loading