Select Page

Svi oldtimeri moraju na reviziju do 30. lipnja

Svi oldtimeri moraju na reviziju do 30. lipnja

Ministarstvo prometa i veza BiH donijelo je pravilnik o postupku i načinu registracije oldtimer vozila, kojim se uređuje postupak vrednovanja i klasifikacije vozila, izdavanja identifikacijske isprave, vođenja jedinstvenog registra, registracije i način vođenja evidencija o registriranim oldtimer vozilima.

Poslove vrednovanja i klasifikacije oldtimer vozila u skladu s ovim pravilnikom može provoditi ovlaštena organizacija “Authority National FIVA” – organizacija sa sjedištem u Bosni i Hercegovini koju je ovlastila međunarodna organizacija FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens).

Proces

Vrednovanje i klasifikacija vozila provodi se prema starosti, tehničkim značajkama i stanju očuvanosti oldtimer vozila.

Ministarstvo prometa i veza na svojoj službenoj internetskoj stranici objavljuje i ažurira popis ovlaštenih organizacija i stručnih osoba ovlaštenih za vrednovanje i klasifikaciju oldtimer vozila, a nadzor nad radom ovlaštenih organizacija provodi tijelo nadležno za unutarnje poslove – rekli su za Večernji list u Ministarstvu prometa i veza BiH, piše Večernji list BiH.

Novi pravilnik stupio je na snagu. Identifikacijska isprava za oldtimer vozilo, prema novom pravilniku, izdaje se s rokom važenja od deset godina, a važenje prestaje istekom roka važenja ili promjenom vlasnika. Za oldtimer vozilo registrirano do 20. veljače 2019. godine, nadležno tijelo koje je izvršilo registraciju istog će, po službenoj dužnosti, zatražiti od vlasnika vozila da dostavi identifikacijsku ispravu, sukladno ovom pravilniku.

Rokovi

Ako do 30. lipnja 2020. godine vlasnik vozila ne dostavi tijelu nadležnom za registraciju važeću identifikacijsku ispravu, za to vozilo prestaje primjena odredbi ovog pravilnika, čime vozilo prestaje biti tretirano kao oldtimer vozilo. Novi pravilnik znači i provođenje revizije svih vozila koja pripadaju ovoj kategoriji, što znači kako ćemo u roku od nekoliko mjeseci imati više reda na ovome području nego je to do sada bio slučaj, zaključili su iz Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine.

Ovo je već drugi pravilnik koji donosi ovo Ministarstvo u ovom razdoblju. Nedavno je usvojen pravilnik o vozačkim dozvolama s kojim su unesene brojne promjene, a sada se uređuje i status oldtimer automobila. Zanimljivo je kako se ove aktivnosti događaju nakon što je ministar Ismir Jusko podnio ostavku na dužnost državnog ministra prometa i veza.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading