Select Page

Nema više trošenja milijuna maraka na smještaj institucija u FBiH

Nema više trošenja milijuna maraka na smještaj institucija u FBiH

Deseci milijuna maraka proračunskog novca nezakonito su potrošeni posljednjih nekoliko godina za smještaj ministarstava i ostalih pratećih institucija Federacije BiH, a da se to pitanje nije ni do danas trajno riješilo, piše Večernji list.

Veliki izdaci

Umjesto da federalne institucije vlasti prema ranije danim obećanjima poduzmu aktivnosti za trajno rješenje smještaja federalnih tijela i institucija, s ciljem racionalizacije troškova, oni su novac za smještaj svojih institucija u Sarajevu i Mostaru davali privatnim tvrtkama koje su birali po stranačkoj i prijateljskoj liniji o čemu je Ured za reviziju rada institucije FBiH više puta sugerirao u svojim izvješćima, napominjući kako je to u potpunosti u sukobu s donesenim zakonskim odlukama. Na temelju revizorskih izvješća, o ovom pitanju ni jedna sudska instanca u FBiH nije pokrenula tužbu kako bi stvarni akteri ove proračunske pljačke bili kažnjeni. Tako je federalna Vlada još 2010. godine zaključila ugovor o zakupu prostora s privatnim osobama. Salki Durakoviću i Faruku Ćupini federalna Vlada za smještaj Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva plaća mjesečnu zakupninu u iznosu od 19.890 KM.

Vlada Federacije zaključila je ugovor o najmu prostora s Medžlisom Islamske zajednice Mostar u čijim je prostorima smješteno Federalno ministarstvo prometa i veza za što svaki mjesec plaća 13.258 KM. U cijenu je uračunat PDV. Na smještaj Federalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu za četiri mjeseca potrošeno je 117.000 KM.

Radna skupina

Za zakupninu spomenutih prostora navodno je bio raspisan javni natječaj. Kako bi konačno riješili višegodišnje pitanje nezakonitog smještaja federalnih institucija, Vlada Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem konačno je ovih dana, kako piše u službenoj odluci, “zadužila Službu za zajedničke poslove da Vladi dostavi prijedlog članova, izabranih od institucija FBiH, koji će činiti interresornu radnu skupinu za pripremu prijedloga trajnog smještaja federalnih institucija i tijela u Sarajevu i Mostaru, kao i prijedloga za rješavanje pitanja ostalih nekretnina koje su u vlasništvu ili posjedu Vlade FBiH i drugih federalnih institucija”, piše Večernji list. Spomenimo da je federalna Vlada prihvatila informaciju Službe za zajedničke poslove organa FBiH o poslovnim prostorijama u vlasništvu Federacije BiH, s knjigovodstvenim i tržišnim cijenama, te poslovnim prostorima unajmljenim za smještaj federalnih institucija i tijela, s podacima o površinama prostora i cijenama zakupa, kao i prijedlogom racionalizacije troškova. Kada ova radna skupina napravi primjerene prijedloge, za očekivati je da se pitanje smještaja federalnih institucija konačno riješi i da troškovi njihova smještaja u Sarajevu i Mostaru budu bitno smanjeni u skladu s politikom općeg smanjenja proračunskih izdataka o kojima je nova vlast u Federaciji BiH na početku svog mandata javno govorila.

vecernji.ba

OGLASI

Loading