Select Page

Neobjavljivanje rezultata popisa moglo bi usporiti BiH na europskom putu

Neobjavljivanje rezultata popisa moglo bi usporiti BiH na europskom putu

Očekujemo da ćemo se iz Turske u Bosnu i Hercegovinu vratiti zasigurno s dobrim vijestima kada je u pitanju izvoz mesa, a otvorit ćemo i pitanje za izvoz mliječnih proizvoda, bijelog sira i drugih proizvoda koji su važni za naše poljoprivrednike, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH uoči trodnevnog posjeta Turskoj koja na poziv turskog premijera Ahmeta Davutoglua započinje od srijede.

– To je samo onaj segment kada govorimo o poljoprivredi, a, otvorit ćemo mi, naravno, i čitav niz drugih pitanja kao što je izvozna suradnja u oblasti metalne industrije, namjenske industrije, drvne industrije… kako bi prošlogodišnji obim vanjskotrgovinske razmjene koji je bio na razini od 500 milijuna eura ili milijardu KM u narednim godinama značajno poboljšali i povećali, naveo je Zvizdić.

Istaknuo je da će svakako jedna od važnih tema razgovora izaslanstva BiH i Turske biti trgovinski sporazum BiH s Turskom, koji će generalno promatrati trgovinski odnos u trgovinskoj razmjeni dvije države, a jedan od važnih elemenata takvog sporazuma je izvoz mesa.

– Nastojimo to proširiti na još neke proizvode, kao što je bijeli sir ili neki drugi proizvodi, odnosno još jednom potvrditi kapacitet i kvalitet proizvoda koji su već tradicionalno prisutni iz BiH na tržištu Turske kao što je ulje ili drugi proizvodi koji se izvoze iz BiH. Mi ćemo predložiti da kvote za izvoz mesa ovaj put budu dio trgovinskog sporazuma, odnosno da one ne budu samo temporalnog karaktera nego da postanu dio jednoga dugoročnijeg programa kako bi naši poljoprivrednici i oni ljudi koji će se baviti uzgojem u BiH mogli dugoročnije planirati. Sasvim sam siguran da ćemo naići na razumijevanje i podršku s turske strane bez obzira na određene probleme koje smo imali u prethodnom razdoblju. Mislim da smo pravovremeno djelovali i da se slični problemi neće više događati, ocijenio je Zvizdić.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH istaknuo je da će posjet Turskoj, prije svega, biti prilika da se još jednom potvrdi dobra i prijateljska suradnja između Turske i Bosne i Hercegovine, te da se u ime BiH zahvali za sve ono što je Turska uradila za Bosnu i Hercegovinu.

– S druge strane bit će to prilika da sadržajno unaprijedimo našu ekonomsku suradnju i ekonomska pitanja. Ekonomska suradnja će biti u fokusu naših razgovora, bit će u fokusu naših interesa. Zbog toga s nama ide i određeni broj gospodarstvenika iz različitih oblasti za koje mislimo da mogu biti zanmimljivi za turske investitore iz sektora u kojima BiH ima određene konkurentske i komparativne prednosti, rekao je između ostalog Zvizdić.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH rekao je kako “smatra da ne postoji opasnost od zaustavljanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH ka Europskoj uniji”.

Naprotiv, naveo je Zvizdić, “posljednja komisija i kontrola koja je bila prije par tjedana u BiH je ustvari pokazala da su bh. mljekari vrlo osposobljeni i da u potpunosti poštuju definirane normative i standarde tako da su za četiri mljekare koje su već ranije dobile dozvole za izvoz ta dozvola im je još jednom potvrđena i produžena”.

Pristupanje EU

Kada govorimo o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU Zvizdić je naglasio da “mislim da ćemo to uraditi, odnosno da će to biti i odraz kompromisa, ali i poštivanja nekih rokova koje su zacrtale bh. vlasti do kada bi to trebalo da bude završeno”.

– Mislim da bi u narednih par mjeseci to pitanje trebalo biti završeno na bazi međusobnog razumijevanja i kompromisa koji će uvažiti naravno stavove i jedne i druge pregovaračke strane. Jer, jedan od općih uvjeta pristupanja neke zemlje EU jeste da ta zemlja bude sposobna i održiva u mnogim segmentima svoga ekonomskog razvoja. Dakle, zadatak je EU da zemlje koje pristupaju Europskoj uniji ustvari ekonomski ojačaju, osposobe da mogu biti dio velikog jedinstvenog europskog tržišta od 500 milijuna stanovnika. U tom smislu mislim da ćemo naići na razumijevanje, da je riječ o jednom dosta osjetljivom, vrlo senzibilnom sektoru, a to je sektor poljoprivrede koji u BiH počinje na jedan pozitivan i dinamičan način da se budi i razvija i da sada ustvari treba i neka vrsta podrške. Tako da informacije s kojima ja raspolažem od resornog ministra i pregovaračkih timova jeste da se to ipak razvija i u sadržajnom i dinamičkom smislu u pozitivnom pravcu, naveo je Zvizdić za AA.

On je naglasio kako očekuje da će BiH sve uvjete o kojima se i ranije razgovaralo vezano za uvjete za kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU završiti u prvoj polovini ove godine.

– Je li to kraj svibnja ili početak lipnja, sada ne znam, uglavnom ćemo moći informirati Europsku komisiju da sve ono što je ustvari bilo zacrtano, dogovoreno i definirano da je završeno i da oni mogu početi pripremati upitnik. Ja očekujem da ćemo vjerojatno u rani početak druge polovine 2016. godine dobiti taj upitnik. U međuvremenu ćemo se i mi kao državna razina, a svakako i razine entiteta u kapacitetu u kojem su nadležni i onom što su već počeli i dalje pripremati za odgovaranje ili za pripremu odgovora za sam upitnik, poručio je Zvizdić.

Iako je to više puta rečeno, Zvizdić navodi kako je važno da se to treba još jednom kazati, da će upitnik biti sastavljen od velikog broja pitanja – govori se o više tisuća različitih pitanja.

Popis stanovništva

Ako ne nađemo rješenje, odnosno nepostojanje, neobjavljivanje rezultata popisa, to bi BiH, cijeni Zvizdić, “moglo značajno usporiti na našem europskom putu, odnosno značajno usporiti dinamiku pripreme odgovora na upitnik koji ćemo dobiti”.

– Ja zaista mislim da nitko nema pravo na takav način tretirati tako važan dokument kao što je popis stanovništva. Mislim da nitko nema pravo niti zakonsko, niti bilo koju drugu mogućnost da taj popis dijeli ili separatno objavljuje i da nitko po zakonu nema pravo jednostavno reći da rezultati popisa neće biti objavljeni. Dakle, oni moraju biti objavljeni. Moraju biti objavljeni u skladu sa zakonom i propozicijama međunarodnog monitoring tima kako bi bili kompatibilni sa statističkim i drugim normativima, podacima i standardima EU kako bi taj naš popis postao i dio jedne takve šire slike”, rekao je Zvizdić.

S druge strane, naveo je Zvizdić, “pitanje popisa ustinu nije samo pitanje etničkog prebrojavanja, niti je to pitanje onoga na čemu posebno instistira polje politike, od kada je pitanje popisa prebačeno s polja struke na polje politike, nego je to dokument koji nam je neophodan za definiranje i usvajanje najozbiljnijih strategija daljeg društvenog, ekonomskog i socijalnog razvoja BiH”.

– Zato sam siguran da će popis biti objavljen u narednim tjednima, odnosno do predviđenog roka jer uistinu predstavlja jedan od vrlo bitnih dokumenata, rekao je između ostalog Zvizdić.

Jadransko-jonska autocesta

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH naglasio je kako u BiH “nismo odustali od Jadransko-jonske autoceste kroz BiH i nećemo ni odustati”.

– Nećemo odustati iz po meni dva vrlo važna razloga. Jedan je političke naravi: To bi bila zaista loša poruka kada bi Jadransko-jonska autocesta zaobišla BiH, a izvanredna poruka i za BiH i za čitavu regiju kada bi Jadransko-jonska autocesta prolazila kroz BiH i na takav način povezala čitavu regiju. I drugi, možda mnogo važniji razlog jeste ekonomska opravdanost da Jadransko-jonska autocesta ide kroz BiH obzirom na mnogo povoljniju konfiguraciju terena i samim tim i mnogo manji iznos sredstava potrebnih za njenu realizaciju. Dakle, mislim da su ti argumenti na strani BiH i očekujem zaista da i Europska komisija i komesari koji o tome odlučuju, a svakako i naš susjed Republika Hrvatska nas podrže u našim takvim intencijama, podrže nas u našoj namjeri da dio Jadransko-jonske autoceste prolazi kroz BiH, naveo je Zvizdić.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading