Select Page

Nesvakidašnja situacija u Prvoj ligi: Za sve su ‘krivi’ NK Vis Simm Bau i HŠK Posušje

Nesvakidašnja situacija u Prvoj ligi: Za sve su ‘krivi’ NK Vis Simm Bau i HŠK Posušje

Zaista nesvakidašnja situacija u Prvoj ligi FBiH nakon dva odigrana kola.

Novajlije NK Vis Simm Bau i HŠK Posušje nakon dva kola imaju maksimalan učinak. Iako većina novajlija u Prvoj ligi, iz sezone u sezonu automatski postane kandidat za niži rang, to se ove sezone sigurno neće desiti.

Klub iz Kosove, odnosno Posušja, jasno je već u prelaznom roku pokazao da će igrati ozbiljnu ulogu.

Nakon deset godina Posušje se vratilo u Prvu ligu, a na svojoj ljepotici u subotu su izabranici Denića Ćorića savladali Slaven 2:0.

Prethodno su savladali u Tešnju TOŠK 1:0, te mu tako nanijeli poraz na njegovom terenu nakon dvije i pol godine. U Posušje se ozbiljno radi, Ćorić je željan uspjeha i izazova, a znanja mu ne nedostaje. Crpio je to u proteklom periodu, sada sam slaže kockice i prema viđenom sigurno se radi o stručnjaku o kojem će se u budućnosti mnogo pričati. I sam Ćorić djeluje kao klub. Organizovano, ozbiljno, gospodski. 

I po imenima Posušaci djeluju kao tim koji će se mnogo pitati ove sezone. Josip Barišić, Slavko Brekalo, Josip Serdarušić i ostali mogu pobijediti bilo kojeg protivnika u ligi. U to i ne trebate sumnjati. Uz naravno kvalitetno i pravedno suđenje koje želimo svakom klubu, na domaćem terenu, te u gostima.

Za oba tima sada slijedi nova gostovanja. Ispiti koji bi mogli mnogo toga reći iako je tek treće kolo. NK Vis Simm Bau će put Živinica na megdan Slavenu, dok Posušje goste podmlađenom Travniku na Piroti.

Ambiciozni predsjednik Simm Bau Mirza Mujkanović još u Drugoj ligi Centar je kazao da želi put u viši rang, a u budućnosti i nastup u elitnom rangu bh. nogometa. Izgledalo je to preambiciozno, no Mujkanović, koji živi i radi u Njemačkoj, nije ‘prosipao šuplju’. I tokom korone Mujkanović je isplaćivao svoje nogometaše i trenere, dok npr. u elitnom rangu bh. nogometa nije bilo ni ‘dinara’ nogometašima i trenerima. Nećemo porediti plate, ali ima nešto i u poštovanju, ljudskosti… Mujkanović je već tada položio ispit, onaj ljudski, a zatim i poslovni. Nogomet je ipak samo biznis…

Prihvatio se Mujkanović posla u zemlji u kojoj svi bježe od sportskih klubova, a za trenera je stigao Jasmin Džidić, dobro poznato trenersko lice u našoj zemlji, nekadašnji nogometaš Čelika i Sarajeva.

Džidić dobro poznaje stanje u Prvoj ligi FBiH, nije lutao u dovođenju pojačanja, dobro poznavajući ‘stanje na terenu’, a to je potvrdit će oni koji prate ovu ligu skoro pa ključno. Držao se svog znanja i iskustva, mudro radeći svaki potez,  li i Mujkanovića koji je stvorio ozbiljan kolektiv u koji će doći svaki nogometaš, bez obzira što se radi o ‘malom’ klubu sa skromnom historijom. Prije se govorilo ‘tamo nekoj Kosovi’, a danas klubu kojem morate iskazati poštovanje kao i ljudima koji u njemu rade. Krenuli su od nule, daju sebe i svoje znanje, svoj novac,  da bi napravili ‘nešto’. 

Za sada im ide sjajno. Dvije pobjede protiv dva teška rivala obradovala su sve u Kosovi. Mujkanović iz Njemačke prati zbivanja presretan cjelokupnom situacijom, dok Džidić sa svojim pomoćnicima sjajno drži konce u timu koji predvode Isaković, Huseinspahić, Kragić…

Sport. Ba

OGLASI

Loading