Select Page

Nikšićev stric i 12 Bošnjaka uhićeni za zločine u Konjicu

Nikšićev stric i 12 Bošnjaka uhićeni za zločine u Konjicu

U dva dana u svibnju 1992. godine na području Konjica, ponajviše na lokaciji Bradine, pripadnici Armije BiH pobili su 26 srpskih civila, piše Večernji list BiH.

Dvadeset i dvije godine poslije uhićeni su izravni zapovjednici, ali i ubojice za koje postoje iskazi brojnih svjedoka. Njih se, prema priopćenju Tužiteljstva BiH, koje je naložilo uhićenja i vodi istragu, tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, što je prvi put da državno Tužiteljstvo procesuira visoke policijske i vojne bošnjačke dužnosnike po odredbama Kaznenoga zakona koji je do sada bio rezerviran za Hrvate i Srbe i koji je automatski nosio dvostruko veće kazne zatvora. Među uhićenima i prvi na popisu Tužiteljstva je Šefko Nikšić, stric predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, piše Večernji list BiH. 
Tužiteljstvo je također dodalo kako je riječ o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okolice, “koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti s tog područja”.

Uhićeni pravi zlikovci

“Među navedenim zločinima obuhvaćena su ubojstva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava”, precizira se. Jedan od živih svjedoka ubojstava, zlostavljanja, mučenja i drugih nečovječnih postupanja u logorima i u Konjicu je Marko Draganić, kolega novinar i potpredsjednik Saveza logoraša RS-a. On je najprije u logoru u Čelebićima, zbog kojega se vodio i sudski postupak u Haagu, proveo zatočen 155 dana. Nakon puštanja iz logora u studenom 1992. godine bio je u kućnom pritvoru u rodnom selu Brđani. Prije rata živio je u Konjicu. 
“Među uhićenima zaista ima pravih zločinaca, pravih ubojica. Uglavnom su takvi uhićeni.

Uhićen je Almir Padalović koji je ubio Željka Klimentu Kelju, vlasnika najljepšeg prijeratnog kafića u Konjicu – Napoli. Bio sam nazočan kada se to dogodilo”, rekao je za Večernjak Draganić. Za jednoga od uhićenih Midheta Pirkića rekao je kako je bio zapovjednik specijalne jedinice “Akrepi”.

Izvukli se Ćibo, Guska…

“Ubio je mog rođaka Ratomira 27. svibnja 1992. godine na lokaciji Bratosovo. On se vraćao s Bradine, išao je s kćeri i nosio je unuku od dvije i pol godine. Uzeli su mu dijete i tu su ga ubili. Kćer je spasio neki Spiljak iz susjednog sela Šunja”, dodao je. Kako se doznaje, među uhićenima je Redžo Balić koji je sudjelovao u nekoliko ubojstava. Agan Ramić bio je zapovjednik Teritorijalne obrane u Brđanima, a tamo su u noći s 26. na 27. siječnja 1993. godine u svojoj kući ubijeni srpski civili Boško Draganić (72) te nevjeste Milica (38) i Biljana (37). Među uhićenima je i konjički ginekolog Sead Jusufbegović kojega se povezivalo sa silovanjem jedne Srpkinje. Nikšićev stric u ratu je bio zamjenik zapovjednika civilne policije, a najodgovorniji za zločine nad Srbima, ali i Hrvatima, nekadašnji načelnik Sefat Ćibo, Jasmin Guska i Enes Tucaković nikada neće odgovarati jer su u međuvremenu umrli.

vecernji.ba

OGLASI

Loading