Select Page

NISKA TEMPERATURA: Rani mraz prouzročio štetu poljodjelcima

NISKA TEMPERATURA: Rani mraz prouzročio štetu poljodjelcima

Snijeg na Blidinju, koji je ovih dana iznenadio mještane, bio je uvod u hladnoću i u nižim područjima Hercegovine. Za ovo doba godine nevjerojatno toplo vrijeme, koje je vladalo do ovoga tjedna, promijenilo se i temperatura zraka se snizila, piše Večernji list BiH. Jučer ujutro u pojedinim mjestima Hercegovine bilo je i mraza. To je neugodno iznenadilo brojne poljodjelce koji su ovih dana vrijedno radili na svojim posjedima. Krumpiri rastu u zemlji, a posađene su i razne vrste drugih povrtlarskih kultura.

Polje se bijelilo

Milenko Soče, direktor Agroherca i dopredsjednik Seljačkog saveza FBiH, kaže kako ovakvo vrijeme može biti iznimno opasno za zasađene kulture. – Kod nas u Čapljini jutarnja temperatura iznosila je 4 stupnja i tu nije bilo mraza, ali u mjestima u kojima ga je bilo, to će zasigurno utjecati na kulture. Krumpir, rajčica, paprika, sve ono što je vani i što je zasađeno, zasigurno će dobrim dijelom stradati. Što se tiče voćarstva i vinogradarstva, šteta će biti malo ili nimalo, govori nam Soče. Jedan posuški poljoprivrednik koji je ove godine sadio krumpir za prodaju strahuje kako bi mogao ostati bez ičega. – Polje je bilo bijelo kad sam ranim jutrom izišao iz kuće. Nisam optimističan i strahujem kako bi sav moj i trud moje obitelji mogao pasti u vodu, govori nam on.

Strah od propasti

U idućim danima, prema aktualnim prognozama, mraza ne bi trebalo biti. Ipak, sve bi bilo dobro da je prošlo i bez jučerašnjeg mraza. – Kad bi se nastavila ovako niska temperatura kakva je jučer vladala, to bi bilo jako opasno i praktički bi sav rad naših ljudi bio uzaludan. Ipak, nadam se kako se to neće dogoditi i da neće ove sezone više biti minusa, govori nam Soče. Ove godine Hercegovina se nakon dugo vremena vraća poljoprivredi, stoga bi bila ogromna šteta da sve propadne.

vecernji.ba

OGLASI

Loading